Μέτρα που εξασφαλίζουν έσοδα ύψους 3,7 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η λίστα με τα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα που έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες, και συζητείται στο Brussels Group από την Παρασκευή, προκειμένου να ξεκλειδώσει η σταδιακή εκταμίευση της τελευταίας δόσης, των 7,2 δισ. ευρώ, της ευρωβοήθειας προς την Ελλάδα.
Στο 1,5 δισ. πέφτει ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015, αναφέροντας στη σχετική παράγραφο τον ΟΛΠ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Γίνεται λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,5%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί σειρά μέτρων με καθαρό δημοσιονομικό όφελος 3,7 δισ. ευρώ.
Παρουσιάζοντας τη λίστα με τις κοστολογημένες προτάσεις της Αθήνας για έσοδα, πρωτογενές πλεόνασμα, Ασφαλιστικό (με επαναφορά 13ης σύνταξης, αλλά και κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων), πάταξη φοροδιαφυγής, φορολογική μεταρρύθμιση (με εξάλειψη φοροαπαλλαγών) κτλ. το Bloomberg αναφέρει ότι καλύπτει πολλούς από τους βασικούς τομείς που συζητήθηκαν με τους εταίρους το προηγούμενο διάστημα, επικαλούμενο έρευνα του Macropolis, συνδρομητική ενημερωτική ιστοσελίδα.
Ωστόσο, συμπληρώνει, μέχρι τώρα υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και το πόσο πλήρης και λεπτομερής είναι η ελληνική λίστα. Πάντως, προσθέτει, «η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται στον σωστό δρόμο και ότι έχει προετοιμάσει διεξοδικά τις προτάσεις της».
Την ύπαρξη των εν λόγω μέτρων και μεγεθών στη λίστα «επιβεβαίωσε» αργότερα μέσω κύκλων και το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην κριτική -κυρίως από το Βερολίνο- που μιλούσε για μη κατάθεση πλήρους και λεπτομερούς λίστας. Μάλιστα οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημείωσαν ότι πέρα από τη βασική αυτή λίστα υπάρχει και δεύτερο σημείωμα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (σε Excel) και το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί, ούτε μέσω διαρροών. Επισημαίνουν ότι θα δοθεί μόνο αν το δώσουν και οι δανειστές. Απορρίπτουν επίσης ότι υπάρχει θέμα «φόρου λίπους» και αναφέρουν ότι δεν υπάρχει σκέψη για αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι με βάση τη βασική λίστα το ελάχιστο ποσό που μπορεί να επιτευχθεί ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ, με το μέγιστο ποσό να ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ. Οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ακόμη ότι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ δεν πρόκειται να έρθει άμεσα αλλά σταδιακά, ότι δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και ότι τίθεται στο τραπέζι σενάριο παραμονής του ΕΝΦΙΑ. Το τελευταίο διέψευσε το Μαξίμου, λέγοντας ότι θα αντικατασταθεί από έναν νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
(πηγή: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)