• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Η τρόικα βλέπει δημοσιονομικό κενό 2 δισ

Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ  διαπιστώνουν ΕΕ και ΔΝΤ το 2015, εφόσον η Ελλάδα θέλει να τηρήσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3%του ΑΕΠ το 2015. Αυτό έγινε γνωστό στο πλαίσιο της συζήτησης στις δύο τηλεδιασκέψεις που έγιναν την Δευτέρα και την Τετάρτη ενόψει της συνάντησής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου και της κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Αν διατηρηθεί ο μνημονιακός στόχος του 3% του ΑΕΠ η εξίσωση γίνεται ακόμα δυσκολότερη διότι τότε στο κενό των 2 δισ. ευρώ η τρόικα κατέστησε σαφές ότι πρέπει να προστεθούν το κόστος των φοροελαφρύνσεων και της αποκατάστασης των μισθών των ενστόλων.
Τρόικα και κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αυτό πρόβλημα λύνεται με δύο τρόπους. Είτε με τη λήψη νέων μέτρων, κάτι που αποκλείεται ουσιαστικά και από τις δύο πλευρές, είτε με τη χαλάρωση του στόχου για το πλεόνασμα, να κατεβεί δηλαδή ο πήχης από το 3% στο 2,5% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα.
Την Πέμπτη κύκλοι του οικονομικού επιτελείου έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο να περιληφθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού (κατατίθεται στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου) ένας ελαφρώς μειωμένος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 2,5% του ΑΕΠ αντί του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο.
Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα εμμένει στη διαφορετική εκτίμηση για το στόχο του 2015 η οποία διατυπώθηκε για πρώτη φορά το Μάιο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Η σκέψεις αυτές θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές στη συνάντηση της Τρίτης. Η λύση που κρατάει στα χέρια της η κυβέρνηση είναι η Εκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης η οποία λήγει ως μέτρο το 2014.  Στις εκτιμήσεις της τρόικας το κενό των 2 δισ. ευρώ προκύπτει χωρίς την παράταση του μέτρου, λαμβάνει δηλαδή ως δεδομένο ότι εκπνέει φέτος.
Μάλιστα στο μνημόνιο η τρόικα αναφέρεται σε πιθανή παράταση έκτακτων μέτρων (εννοώντας στην Εκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης) ως μια από τις εναλλακτικές για να κλείσει το κενό του 2015.
Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ έκανε λόγο για μείωση της Εκτακτης Εισφορας Αλληλεγγύης κατά 30% το 2015.
Από την Εκτακτη Εισφορά μπαίνουν στα ταμεία του κράτους έσοδα ως 1,3 δισ. ευρώ τα περισσότερα από τα οποία υπολογίζονται λογιστικά τη χρονιά που επιβάλλεται το μέτρο (ένα μικρό μέρος εισρέει το επόμενο έτος).
Αρα από την άποψη των εσόδων η Εισφορά είναι ένα «μπάλωμα» για να καλυφθεί κατά ένα μέρος το κενό.
Ωστόσο η άλλη όψη είναι ότι το μέτρο εκπνέει φέτος και ότι η παράταση έστω και σε «λάιτ» εκδοχή θα χαρακτηριστεί νέο μέτρο το οποίο ούτως η άλλως θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.