Δύο ώρες διήρκεσε η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Λατινικής Αμερικής, στις Βρυξέλλες.Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Τσίπρας είπε ότι συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις διαδικασίες ώστε να γεφυρωθούν και οι τελευταίες εναπομείνασες διαφορές που υπάρχουν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, η τριμερής συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφόρων που απομένουν, με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.
Παράταση και μία μεταρρύθμιση
Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να είναι ικανοποιημένη εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση από αυτές που ζητούν οι πιστωτές, προκειμένου να ανοίξει την πόρτα σε κεφάλαια διάσωσης, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν καλά τις γερμανικές θέσεις και τις οποίες επικαλείται το δίκτυο Bloomberg.
Αν και οι Γερμανοί εξακολουθούν να επιμένουν σε ένα πακέτο που περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και λιγότερο γενναιόδωρα επιδόματα γήρατος, μπορεί να αρκεστούν με μια σαφή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση για ένα προκαταβολικό μέτρο ώστε να ξεκλειδώσει η βοήθεια, δήλωσε η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Έτσι, αν και η κυβέρνηση μπορεί να λάβει προθεσμία μέχρι τον επόμενο χρόνο για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ξεκινήσει μία μείζονα μεταρρύθμιση εάν θέλει να αρχίσει η παροχή βοήθειας, δήλωσε η ίδια πηγή. Καμία από τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg δεν αποκάλυψε ποια μπορεί να είναι αυτή η μεταρρύθμιση-κλειδί.
Η ελληνική πρόταση
Επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ, ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι βασικοί άξονες είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ. Στο σχέδιο δεν προβλέπεται να εκταμιεύσει χρήματα το ΔΝΤ.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος ανέφερε πως «όταν θα φύγουμε θα είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία, πιστεύουμε ότι σε μεγάλο βαθμό έχει καλυφθεί η απόσταση»,«Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις σε σχέση με την απόσταση, αν είμαστε κοντά ή μακριά, αν υπάρχει καλή διάθεση και πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές και τους εμπλεκόμενους», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη έχει κάνει ό,τι μπορούσε να κάνει»
Οι ΗΠΑ ελπίζουν σε συμφωνία
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της πριν από την προθεσμία της 30ης Ιουνίου, όταν λήγει η παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος, ώστε να αποτραπεί η αστάθεια στη διεθνή οικονομία. Μάλιστα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται ότι επέστρεψε ενθαρρυμένος από τη Γερμανία, όπου συζήτησε το θέμα στο G7.
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, «η αμερικανική κυβέρνηση είναι ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι όλοι δείχνουν να αναγνωρίζουν ότι μία επίλυση της κατάστασης πριν από την προθεσμία είναι προς το συμφέρον όλων των μερών των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε λοιπόν να επιτύχουν».
Ο κ. Ερνεστ ρωτήθηκε αν μία ελληνική χρεοκοπία θα είχε επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, ένα ενδεχόμενο τη σημασία του οποίου είχε μειώσει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που θα είχε μία ελληνική χρεοκοπία στην ευρύτερη διεθνή οικονομία. Τα πράγματα που συντείνουν στην αστάθεια στη διεθνή οικονομία συχνά έχουν επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία».
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, KATHIMERINI.GR, IN.GR, TOBHMA.GR)