• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Θετικές συνομιλίες για ΕΝΦΙΑ με τρόικα

Συνεχίζονται σήμερα  Τετάρτη στο Παρίσι οι συναντήσεις με την τρόικα. Παρουσία του κ. Χαρδούβελη συμμετέχουν ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκης.

Στο μεταξύ χθες η τρόικα έδωσε το «πράσινο φως» για εκπτώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)  υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί ζήτημα για τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ.

Στη χθεσινή συζήτηση  που έγινε σε πολύ κάλο κλίμα, οι κ.κ. Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) εμφανίσθηκαν συγκαταβατικοί σε πολλά από τα ζητήματα που έθεσε η ελληνική πλευρά τόσο στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών, όσο και στο σκέλος των μακροοικονομικών μεγεθών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Μάνος Μαματζάκης παρείχαν στην τρόικα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία εσόδων και δαπανών στο 8μηνο 2014, αλλά και στοιχεία για τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο τρέχον έτος και το 2015.

Από την πλευρά της η τρόικα ήγειρε το θέμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια, θέμα το οποίο η κυβέρνηση ακόμη επεξεργάζεται ως προς την λύση του.

Στη συζήτηση μετείχαν ενεργά οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου, αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης, οι οποίο παρενέβησαν σε όλα τα θέματα που τέθηκαν.

Στέλεχος της τρόικας σχολιάζοντας στο in.gr το πνεύμα των συζητήσεων της Τρίτης δήλωσε τα εξής: «Κάναμε ένα αναλυτικό απολογισμό των εξελίξεων, προκειμένου να κατανοήσουμε το ποια θα είναι τα βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου. Σκοπός των επαφών είναι να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τις εκκρεμότητες του προγράμματος και να επιταχύνουμε την αξιολόγηση του φθινοπώρου».

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο που μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των επαφών τόνισε : «Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις και προσδοκούμε να συνεχίσουμε και αύριο με τον ίδιο τρόπο με τους υπουργούς».

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε στην τρόικα τις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ, περιγράφοντας με νοερό τρόπο και τις αντιδράσεις που προκαλεί ο φόρος. Οι κ.κ. Χαρδούβελης και Μαυραγάνης εστίασαν στις λελογισμένες εκπτώσεις που εξετάζονται και ανέλυσαν την φιλοσοφία τους.

Οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν λίγο χρόνο προκειμένου οι αλλαγές να αναλυθούν από τα τεχνικά κλιμάκια των οργανισμών – η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ κατατίθεται την Παρασκευή στην Βουλή- , ωστόσο εμφανίσθηκαν θετικοί στην χορήγηση εκπτώσεων εφόσον δεν τεθεί σε κίνδυνο ο εισπρακτικός στόχος.