• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα εξόδου στις αγορές

 

Για ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση, το οποίο έκανε σήμερα η χώρα, έκανε λόγο με διάγγελμά του στον ελληνικό λαό, το απόγευμα της Πέμπτης κ. Αντ. Σαμαράς με εμφανή τα σημάδια της ικανοποίησης στο πρόσωπό του, μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ο Πρωθυπουργός, μίλησε με ένταση για την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών προς την ελληνική οικονομία, αλλά φρόντισε, χωρίς πανηγυρικούς τόνους, να προσγειώσει άπαντες στην πραγματικότητα, λέγοντας ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο κ. Σαμαράς, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στην επιτυχή προσπάθεια της Ελλάδας να δανειστεί, μετά από τέσσερα χρόνια, από τις διεθνείς αγορές, άφησε αιχμές προς την αντιπολίτευση και κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν τον κατονόμασε, λέγοντας ότι κάποιοι αντιδρούν με μιζέρια, σα να μη θέλουν να πετύχει η χώρα.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επανάλαβε ότι τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος «που κανείς δεν περίμενε ότι θα πετυχαίναμε φέτος», το οποίο θα δοθεί σε ένα μήνα, θα προσφέρει ανακούφιση σε ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας.

 

Ισχυρή ζήτηση

Η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή, αναφέρει δικαιωμένο και ανακουφισμένο το οικονομικό επιτελείο, ανακοινώνοντας επισήμως την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης 5ετους ομολόγου, με την οποία η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.

«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ετήσιο κουπόνι 4,75%. Η συναλλαγή αναμένεται να διακανονιστεί την επόμενη εβδομάδα. Η ζήτηση για τα ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή.»

» Η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να πλησιάσει το 90%. Οι επενδυτές αυτοί χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου προσδιορίζεται κοντά στο 4,95%, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, με 550 εντολές από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης 1,3 δισ. ευρώ από τις αναδόχους τράπεζες.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός του ελληνικού Δημοσίου ήταν η άντληση 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι προσφορές υπερκάλυψαν οκτώ φορές το ζητούμενο ποσό.

Λόγω ακριβώς της μεγάλης ζήτησης που εκδηλώθηκε κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η απόδοση του 5ετούς ομολόγου θα κλείσει τελικά κάτω από το 4,95%. «Θα έλεγα ότι μπορεί να φθάσει στο 4,625%, καθώς θα υπάρχει μεγάλη υπερβάλλουσα ζήτηση» δήλωσε στο Reuters διαχειριστής χαρτοφυλακίου με έδρα το Λονδίνο. Τα 5ετή ομόλογα διαπραγματεύονταν στη λεγόμενη σκιώδη αγορά (grey market) με απόδοση 4,8%, σημειώνει το πρακτορείο.

Ως ιδιαίτερα επιτυχή χαρακτηρίζουν παράγοντες της κυβέρνησης την έκδοση αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα ήταν πολύ ισχυρή, καθώς το βιβλίο προσφορών (που άνοιξε σήμερα στις 11:00 το πρωί) έκλεισε σε λιγότερο από μια ώρα μετά, και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές ανήλθαν σε περίπου 20 δισ. ευρώ.