Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών την αναπάντεχη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% την Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα το κόστος χρηματοδότησης του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων των τεσσάρων συστημικών ομίλων.
Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ουσιαστικά αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές, αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τα διοικητικά τους επιτελεία στην παρούσα φάση είναι ο περιορισμός των τόκων που καταβάλλονται στο Ευρωσύστημα για το δανεισμό που τους έχει εκτάκτως παρασχεθεί, ο οποίος προσεγγίζει τα 70 δισ. ευρώ.