• Σήμερα είναι: Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Κινήσεις για εξασφάλιση της ρευστότητας

Σε αγώνα δρόμου για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, με σκοπό να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία με τους πιστωτές και να ανοίξει ο δρόμος για την απαραίτητη για την χώρα μας χρηματοδότηση.
Όπως έγινε γνωστό, αργά το βράδυ της Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τσίπρας και Λαγκάρντ συζήτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών και «τις προτεραιότητες που θα προωθηθούν». Αλλά και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με την κυρία Λαγκάρντ «θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης».

Το ΔΝΤ ζητά κούρεμα του χρέους
Πάντως, η είδηση περί τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ ήρθε λίγη μόνο ώρα αφότου οι Finacial Times, σε νέο δημοσίευμά τους για την χώρα μας, αποκάλυψαν πως το Ταμείο ζητά από την Ευρωζώνη «κούρεμα» χρέους για την Ελλάδα και απειλεί να κόψει τη «γραμμή ζωής» της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ,
η Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής εκτός πορείας όσον αφορά στο τρέχον πρόγραμμα ύψους 172 δισ. ευρώ σε σημείο που κινδυνεύει να χάσει τη ζωτικής σημασίας υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως το Ταμείο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας ότι θα σταματήσει κάθε παροχή βοήθειας στην χώρα, εκτός κι αν η Ευρωζώνη αποφασίσει τη διαγραφή σημαντικού μέρους του χρέους της Αθήνας.

(Το Πρώτο Θέμα, in.gr)