• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Κοινωνικό μέρισμα 500 εκ. ευρω- η συμφωνία

Το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ και θα δοθεί για την ενίσχυση ενός εκατομμυρίου Ελλήνων με εισοδηματικά κριτήρια, τόνισε ο Αντ.Σαμαράς,  μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τους άστεγους. Διαβεβαίωσε δε, ότι δεν θα ληφθούν νεά μέτρα γιατί δεν χρειάζονται.

Δίπλα του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για την ολοκλήρωση της πιο δύσκολης αξιολόγησης μέχρι τώρα, προσθέτοντας ότι εντός της ημέρας θα είναι έτοιμη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Ενδεικτικό της πίεσης και της έντασης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αυτής αξιολόγησης, που διήρκησε έξι μήνες, ήταν ότι ο Γ.Στουρνάρας έσπευσε να ευχαριστήσει ονομαστικά όλους τους συνεργάτες του και βεβαίως τον πρωθυπουργό για τη στήριξη.

«Οταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας, ή προσπαθούσαν και να τα ματαιώσουν ακόμα, αυτή η κυβέρνηση ενωμένη έκανε με σοβαρότητα αυτό που είναι η αποστολή της, να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Είχαμε υποσχεθεί να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Και το πετύχαμε. Είχαμε υποσχεθεί να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση. Το πετυχαίνουμε τώρα» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Αγωνιζόμασταν να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα πιο νωρίς απ’ ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα, για να μην εξαρτάται συνεχώς η χώρα μας από καινούργια δάνεια. Και το καταφέραμε. Είχαμε υποσχεθεί να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος στην οικονομία για να ανταμειφθούν οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό κάνουμε τώρα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Και με ικανοποίηση- λοιπόν- μεγάλη, σας ανακοινώνω ότι πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή στους φτωχότερους, σε αυτούς που αδικήθηκαν περισσότερο, σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και βεβαίως στους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω από 1500 ευρώ. Όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί».

Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα με έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ για τους άστεγους και την ενίσχυση των υπηρεσιών που τους παρέχονται (στέγαση, τροφή κτλ), ενώ προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει ειδικές δράσεις για την κατηγορια αυτή, που σημειωτέον πληθαίνει ανησυχητικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο όφελος που θα υπάρξει για τις επιχειρήσεις από 1η Ιουλίου με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αφού όπως εξήγησε μειώνεται αισθητά το κόστος. Εκτίμησε ότι με το μέτρο αυτό θα ενισχυθούν κυρίως οι μικρομεσαίες, αλλά θα οδηγήσει και σε αύξηση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

«Από την πρώτη Ιουλίου, θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και από την πλευρά των εργοδοτών και από την πλευρά των εργαζομένων. Από 44% του μισθού, περίπου, οι εισφορές μειώνονται κατά 3,9%, στο 40%. Έτσι μειώνεται το εργασιακό κόστος. Για κάθε 100 ευρώ, δηλαδή, που πλήρωναν οι εργοδότες σε ασφαλιστικές εισφορές, θα πληρώνουν τώρα 89 ευρώ. Και για κάθε 100 ευρώ εισφορών που πλήρωναν οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, θα πληρώνουν τώρα 94.»

» Αυτό το είχαμε υποσχεθεί, θα ανακουφίσει σίγουρα τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εκείνες δίνουν την αύξηση στην εργασία, θα δώσει- δηλαδή- ώθηση στην απασχόληση, αλλά και θα οδηγήσει και σε αύξηση αποδοχών των εργαζομένων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα» επισήμανε.

Επίσης, ανακοινώνοντας ότι 1 δισ. ευρώ απο το πρωτογενές πλεόνασμα θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίουπρος ιδιώτες, επισήμανε ότι το συνολικό ποσό για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα φθάσει φέτος τα 2,8 δισ. ευρώ, χρήματα που -όπως εξήγησε- πέφτουν στην πραγματική οικονομία και αναμένεται να ενισχύσουν την ρευστότητα στην αγορά και την ανάκαμψη.

«Μέσα στο 2014, θα δοθεί άλλο ένα δισεκατομμύριο σε επιστροφές παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, επιπλέον εκείνων που είχαν προβλεφθεί από το πρόγραμμα. Έτσι, οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών φέτος θα φτάσουν τα 2,8 δισεκατομμύρια. Κι αυτό θα δώσει- όπως καταλαβαίνει ο καθένας- άμεση ρευστότητα στην οικονομία και θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την αναγκαία ανάκαμψη».

«Και φυσικά, ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνημένα και, πάντως και εδώ, νωρίτερα από τις προβλέψεις» πρόσθεσε.

«Δεν θα υπαρξουν νέα μέτρα λιτότητας»

Επομένως, τόνισε ο πρωθυπουργός «όχι μόνο δεν χρειάζονται, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, νέα μέτρα λιτότητας, όπως με μόνιμη κακοπιστία προεξοφλούσαν ορισμένοι, αλλά προκύπτει σημαντική ανακούφιση για τους Έλληνες πολίτες που επιβεβαιώνει, άλλωστε, και τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις «σημαντικές διαρθρωτικές» μεταρρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί.

«Η συμφωνία προβλέπει ακόμα πολλές σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα, που απελευθερώνουν την οικονομία, που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα, που μειώνουν τις τιμές. Μιλάω -δηλαδή- για μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και που θα έπρεπε να έχουν γίνει από πάρα πολλά χρόνια πριν στην Ελλάδα. Τώρα αυτή η καθυστέρηση της Χώρας μας ξεπερνιέται οριστικά» τόνισε.

«Βεβαίως, η προσπάθεια συνεχίζεται. Θα γίνουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή οικονομία. Μια νέα Ελλάδα. Αλλά, σήμερα ολοκληρώνεται μια μεγάλη περίοδος δοκιμασιών, και γίνεται ένα νέο ξεκίνημα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Με ελπίδα, γιατί οι θυσίες αποδίδουν. Με ακόμα περισσότερη ελπίδα, γιατί τα αποτελέσματα γίνονται πλέον ορατά, χειροπιαστά, για τον πολίτη. Και με αξιοπιστία πάνω από όλα. Γιατί η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της».

«Τα φτερά βγαίνουν από την ψυχή μας»

«Και κάτι ακόμα: Τα φτερά μας τα κολλάει -λένε ορισμένοι- κάποιος άλλος στους ώμους μας. Δεν μας τα κολλάει κάποιος άλλος στους ώμους μας. Τα φτερά βγαίνουν από την ψυχή μας. Την Ελλάδα, λοιπόν, την πιστεύουμε και θα την σηκώσουμε και πάλι ψηλά…» κατέληξε ο πρωθυπουργός