• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Κομβικό σημείο η διευθέτηση του χρέους

Την υπαναχώρηση των θεσμών στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους προτάσσει η Ελλάδα ως προϋπόθεση για να συναινέσει στα πρωτογενή πλεονάσματα που αντιπροτείνουν η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αναφορικά με την αποχώρηση του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η Αθήνα έχει ανοικτή επικοινωνία με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και το Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα Πολ Τόμσεν.

Aυξάνουν την πίεση οι δανειστές προς την Αθήνα για την επίτευξη μιας συμφωνίας «έγκαιρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Κομισιόν μετά τη δίωρη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Φειδωλοί και οι δύο στις δηλώσεις τους, «εργαζόμαστε με τους δανειστές για μια λύση κατάλληλη για τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, εφικτή μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες, είπε ο Γιούνκερ.

Σενάρια για ενιαίο ΦΠΑ; 

Το σενάριο του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ επαναφέρει η επιμονή των πιστωτών στην αύξηση των εσόδων από το φόρο κατά 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και ριζική απλοποίηση του συστήματος. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εξαρχής είχαν προτείνει ένα συντελεστή κοντά στο 20% – 21% για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες με ελάχιστες εξαιρέσεις για φάρμακα και βασικά είδη διατροφής που θα μπορούσαν να υπαχθούν έναν χαμηλότερο συντελεστή κοντά στο 10% – 11%. Ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται από τους θεσμούς ως μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και θα απόδοση πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.