• Σήμερα είναι: Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Κομισιόν: το φαινόμενο “φτωχοί εργαζόμενοι”

Το να βρει κανείς δουλειά δεν σημαίνει ότι θα ξεφύγει και από τη φτώχεια είναι η τραγική διαπίστωση έκθεσης της Κομισιόν. Επιβεβαιώνοντας την έξαρση του φαινομένου των «φτωχών εργαζομένων» εν μέσω κρίσης, πολιτικών σκληρής λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, η έκθεση επισημαίνει ότι μόνο στο 50% των περιπτώσεων η εξεύρεση εργασίας αποτέλεσε τη λύση για τη φτώχεια, που έχει διογκωθεί στην Ευρώπη της κρίσης.

Ειδικότερα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις το 2013, παραδέχεται ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη οδήγησε σε εκρηκτική αύξηση της φτώχειας μεταξύ των ανθρώπων παραγωγικής ηλικίας, για τους οποίους η εξεύρεση εργασίας ενδέχεται να μην αρκεί για να ξεφύγουν από την ένδεια.

Η εξεύρεση εργασίας βοηθά τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια μόνο στο 50% των περιπτώσεων, σύμφωνα με την έκθεση.

Όσοι καταφέρνουν να βρουν δουλειά συνήθως εργάζονται λιγότερες ώρες και λαμβάνουν μικρότερο μισθό σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που αυξάνει το φαινόμενο της λεγόμενης «φτώχειας στην εργασία».

Σημαντικό ρόλο ωστόσο, εκτός του είδους της εργασίας, παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως η επαγγελματική κατάσταση του συντρόφου τους.

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι το να έχει κανείς εργασία συνεπάγεται απαραιτήτως και μια αξιοπρεπή διαβίωση», είπε ο Επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ Λάσλο Άντορ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή είχε «σημαντικές επιπτώσεις» στην ανάκαμψη της Ευρώπης.

«Η σταδιακή μείωση της ανεργίας πιθανότατα δεν θα είναι αρκετή για να αντιστρέψει την τάση αύξησης του επιπέδου φτώχειας», προειδοποίησε.

Μολονότι η ευρωζώνη βγήκε πέρυσι από την ύφεση, το ποσοστό ανεργίας παραμένει ανησυχητικά υψηλό, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, γεγονός που πυροδοτεί επικρίσεις για τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν παροχές ανεργίας είναι πιο πιθανόν να βρουν δουλειά σε σχέση με εκείνους που δεν λαμβάνουν επιδόματα ή άλλες παροχές, ιδίως όταν τα συστήματα συνδέουν τις παροχές, οι οποίες περιορίζονται με το πέρασμα του χρόνου, με την υποχρέωση του ανέργου να αναζητήσει εργασίας.

Επισημαίνονται επίσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ευρωζώνης στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς τους, δεδομένου ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να υποτιμήσουν το νόμισμά τους.

Οι χώρες αυτές είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν μέτρα εσωτερικής υποτίμησης συμπιέζοντας τους μισθούς και τις τιμές.

Ερωτώμενος για τις αρνητικές συνέπειες που είχαν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στις χώρες που λαμβάνουν δανειακή βοήθεια από την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ), όπως η Ελλάδα, ο Άντορ παραδέχτηκε ότι «είναι αλήθεια πως χάθηκαν θέσεις εργασίας».

Ωστόσο, «είναι λάθος να πούμε ότι μόνη υπεύθυνη είναι η τρόικα» επειδή «αυτές οι χώρες διέπραξαν λάθη που τις κατέστησαν ευάλωτες», όπως υποστήριξε.

Η έκθεση των 500 σελίδων αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(πηγή: in.gr, ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό)