• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Κρίσιμες μέρες για τις σχέσεις με τρόικα

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνάντηση που θα έχουν σήμερα το μεσημέρι , ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δυο αρχηγοί θα αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ειδικά στη σχέση τους με την τρόικα . Όπως έχει καταγραφεί  η διαπραγμάτευση με την τρόικα κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί η επιστροφή των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση κινείται, για μια ακόμη φορά, σε τεντωμένο σχοινί και ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει σε ποιο σημείο θα επέλθει συμβιβασμός.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη με τους δανειστές να θέτουν ευρύτερα ζητήματα, όπως το πολιτικό θέμα, εκτός από το μεγάλο αγκάθι που είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015, ενώ πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά για τον χρονικό ορίζοντα των όποιων συμφωνιών.Και αυτό διότι οι πιστωτές είναι ανήσυχοι με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, υπάρχει ο φόβος της αστάθειας και θέλουν να ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο.

Η εμπλοκή με την τρόικα και η μη έλευση στην Αθήνα των εκπροσώπων των πιστωτών επιβαρύνει το κλίμα και δημιουργεί ασφυκτικό κλοιό στην κυβέρνηση που, όπως όλα τα στοιχεία συνηγορούν, φαίνεται να χάνει το ορόσημο, που και η ίδια είχε θέσει, δηλ. τη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, στο οποίο αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για μία πιστοληπτική γραμμή πίστωσης για την Ελλάδα και έξοδο από το Μνημόνιο.