• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024

Κρίσιμη η εβδομάδα που αρχίζει

 

Η κατάθεση του προϋπολογισμού και η συζήτηση που θα ανοίξει με την πρόταση της κυβέρνησης στη Βουλή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης δεσπόζουν αυτή την εβδομάδα.

 

 

###   Προυπολογισμός

Κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός για το 2015.  ο οποίος θα είναι και ο πρώτος ισοσκελισμένος της μεταπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 που θα συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ανέρχεται στο 2,9% του ΑΕΠ. Το συνολικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα είναι ελαφρώς αρνητικό (0,2% του ΑΕΠ), αλλά επί της ουσίας είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Δηλαδή, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα μπορεί να καλύψει και τις ανάγκες της χώρας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, στις εκτιμήσεις αυτές θα περιλαμβάνονται και τα εξής μέτρα:

1. Διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

2. Μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως έχει ήδη ψηφιστεί.

3. Επέκταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στο 2015, αλλά μειωμένη κατά 30% σε σχέση με φέτος.

4. Μερική αποκατάσταση των αποδοχών των ενστόλων (υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ).

5. Αν και δεν θα είναι κοστολογημένο ως μέτρο, θα προβλέπεται επίσης στο προσχέδιο ότι θα προχωρήσει η αλλαγή στη ρύθμιση των οφειλών που έχουν οι υπόχρεοι προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Πέραν αυτών, στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα προβλέπεται η αύξηση των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, που θα προκύπτει εξαιτίας της σημαντικής βελτίωσης της οικονομίας.

 

###   Ψήφος εμπιστοσύνης

 

Επιχειρώντας να τερματίσουν το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί, και συνοδεύεται από έντονη φημολογία για πρόωρες εκλογές, ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποφάσισαν να ζητήσει η κυβέρνηση την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής.Το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα υποβληθεί σήμερα Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

 

###   Αισιοδοξία Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση για τα 40χρονα του κόμματος έκανε εκτενή αναφορά στα τελευταία δυο χρόνια και στις προσπάθειες που κατέβαλλε η κυβέρνηση που ηγείται και εστίασε στην υπόσχεσή του να μην αφήσει τη χώρα να βγει από το ευρώ και να χρεοκοπήσει. Παράλληλα μίλησε για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ένα χρόνο νωρίτερα, την έξοδο στις αγορές δυο χρόνια νωρίτερα και προσδιόρισε τα επόμενα βήματά του, μιλώντας για τις φοροαπαλλαγές που θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι οποίες εξελίσσονται πολύ καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν αρχικά, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, προανήγγειλε περαιτέρω σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και πολλές δόσεις και μείωση προστίμων για τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και τόνισε πως θα υπάρξει μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων, των ιατρών ΕΣΥ, των εκπαιδευτικών

 

 

###   Διαφωνεί η Γερμανία με Γιούνκερ

 

Την διάθεση 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σύνολο των 450 του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ως εγγυήσεις για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επιθυμεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «ανοιχτοί» στην πρωτοβουλία του κ. Γιούνκερ είναι τόσο ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, η προσπάθειά τους ωστόσο να διερευνήσουν τις προθέσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έληξε άδοξα.

«Το δίδυμο έλαβε μια πρώτης τάξης άρνηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο και επισημαίνεται ότι ο κ. Σόιμπλε τους δήλωσε «ξεχάστε το», τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα ανακατανομής των πόρων του ΕΜΣ, ενώ τους υπενθύμισε ότι ο Μηχανισμός δημιουργήθηκε για τη διάσωση του ευρώ και όχι για τη χρηματοδότηση έργων.

 

###   Πολυνομία για το ασφαλιστικό

 

Μεγάλη εντύπωση έκανε δημοσίευμα των κυριακάτικων εφημερίδων που αναφέρει το αποτέλεσμα της καταγραφής των νόμων και των διατάξεων, που συνθέτουν το νομικό πλαίσιο που διέπει την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα, καθώς το υπουργείο Εργασίας, ολοκληρώνει σταδιακά το έργο της κωδικοποίησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το υλικό το οποίο αποτυπώθηκε, καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1940 έως σήμερα και αφορά σε 80 υφιστάμενα και συγχωνευθέντα ταμεία, τομείς και κλάδους (κύριας ασφάλισης, επικουρικής, χορήγησης εφάπαξ, κάλυψης ασθένειας). Συνολικά, συγκεντρώθηκαν, καταγράφηκαν και ταξινομήθηκαν 5.436 νόμοι, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Επίσης συγκεντρώθηκαν 2.800 Δικαστικές Αποφάσεις και 26 Διατάξεις Κοινοτικού και Διεθνούς Δικαίου. Για την καταγραφή, απαιτήθηκαν έως τώρα, 38.495 σελίδες νόμων, καταστατικών διατάξεων κανονισμών ασφάλισης και παροχών των ασφαλιστικών ταμείων.