Το Eurogroup των Βρυξελλών που συνέρχεται σήμερα θα θέσει το πλαίσιο της συζήτησης ώστε τις επόμενες 31 ημέρες -το αργότερο ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου- να ληφθεί οριστική απόφαση για τη μορφή του μεταβατικού προγράμματος της Ελλάδας από την 1η Ιανουαρίου του 2015 καθώς το υπάρχον ευρωπαϊκό πλαίσιο εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου 2014.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό παρουσιάστηκε με σαφήνεια από το νέο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί καθώς τον Δεκέμβριο απαιτείται επαρκής χρόνος για όσες χώρες θα πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλια τους το νέο πλαίσιο της σχέσης του EFSF/ESM με την Ελλάδα πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.
Το βασικό σενάριο αφορά την προληπτική γραμμή πίστωσης με ενισχυμένες προϋποθέσεις (ECCL) από τον ESM «χωρίς όμως τους όρους του μνημονίου» όπως ανέφερε o κ. Xαρδούβελης στο Reuters την Τετάρτη. Θα έχει διάρκεια 6 μήνες ως 1 έτος, θα επικεντρώνεται σε 15 βασικές μεταρρυθμίσεις, θα συνδυαστεί με πρόσβαση στις αγορές και θα προβλέπει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ η οποία κατά τον κ. Χαρδούβελη είναι επιθυμητή «για να είναι σίγουρες οι αγορές».Αναπάντητο ερώτημα παραμένει η υπογραφή η όχι MoU (Μνημονίου) όπως αναφέρεται ρητά στα έγγραφα του ESM για τη γραμμή ECCL.
Πέραν αυτού παραμένουν επίσης ορισμένες διαφωνίες.Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα επιθυμεί το χρηματοδοτικό σκέλος να αποτελείται από 8 δισ. ευρώ (εκ των 11 δισ. ευρώ) που έχει ήδη δανειστεί η χώρα μας μέσω του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συν 6 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν από τις επιστροφές κερδών που αποκόμισαν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMPs). Το ΔΝΤ από την πλευρά του δεν δέχεται το ρόλο «κομπάρσου» που προβλέπεται στο πρόγραμμα ECCL και αφορά αποκλειστικά την παροχή τεχνικής βοήθειας. Θέλει λόγο στα πράγματα και ζητεί να διευκρινιστεί τι θα γίνει με το δικό του πρόγραμμα που εκπνέει τον Μάρτιο του 2016.
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Το Βημαonline)