• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Μέχρι στιγμής αποτελέσματα

 

Στο β’ γύρο θα κριθεί η μάχη και στις 13 περιφέρειες, αλλά και στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας ( Αθήνας, Θεσσαλονίκης, και Πειραιά), σύμφωνα με την πρώτη ασφαλή εκτίμηση αποτελέσματος, που δόθηκε από την εταιρεία SingularLogic, στις 11 το βράδυ της Κυριακής.

Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ πρώτου και δεύτερου υποψηφίου κατά την εκλογική διαδικασία της 18ης Μαΐου  για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών, καταγράφεται κατά σειρά στις περιφέρειες Θεσσαλίας (ΝΔ απέναντι σε υποψήφιο της ΔΗΜΑΡ), Πελοποννήσου (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ έναντι ΣΥΡΙΖΑ), Ηπείρου (ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ), Στερεάς Ελλάδας (ανεξάρτητος με στηριξη ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ) , Περιφέρεια Κρήτης (ανεξάρτητος με στήριξη ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ) και Κεντρικής Μακεδονίας («αντάρτης» ΝΔ με επίσημο υποψήφιο ΝΔ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη του δεύτερου γύρου στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, εκείνη της Αττικής με την κυρία Ρένα Δούρου απέναντι στον ανεξάρτητο υποψήφιο με στήριξη ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Σγουρό αλλά και στις περιφέρειες Πελοποννήσου,  Ιονίων νήσων και Ηπείρου.

Η εκίμηση αποτελέσματος δίνει στην κυρία Δούρου την πρωτιά με ποσοστό 23,8% και προβάδισμα 1,7 μονάδων από τον κ. Σγουρό – ενσωμάτωση στο 41,06%  των εκλογικών τμημάτων.

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , με ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων του 60% των εκλογικών τμήματων,  ο κ. Γιώργος Παυλίδης (με στήριξη της ΝΔ) εκτιμάται ότι θα είναι πρώτος με ποσοστό 34,1% και διαφορά 6,1 μονάδες από τον δεύτερο  κ. Αριστείδη Γιαννακίδη (προερχόμενος από ΠΑΣΟΚ).

Μάχη «γαλάζιων» θα δοθεί την επόμενη Κυριακή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας .  Η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος (73% των εκλογικών τμημάτων) φέρνει πρώτο τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα (προέρχεται από τη ΝΔ, κατήλθε ως ανεξάρτητος και είχε τη στήριξη των ΑΝΕΛ) με ποσοστό 32,6% και  διαφορά 13,7 μονάδες από τον δεύτερο,  τον υποψήφιο της ΝΔ κ. Γιάννη Ιωαννίδη.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με βάση την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στο 74% των εκλογικών τμημάτων, πρώτος περνά στο β΄γύρο ο κ. Γιώργος Δακής (με στήριξη της ΝΔ) με 37,3% και διαφορά 6,5 μονάδες από τον δεύετρο ο οποίος είναι ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδης (κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος , μετά τη μη ευόδωση της συνεργασίας του με το ΣΥΡΙΖΑ).

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο κ. Αλέξανδρος  Καχριμάνης (με στήριξη του ΠΑΣΟΚ) παίρνει την πρωτιά στον πρώτο γύρο με διαφορά 25,1 μονάδων από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ολγα Γεροβασίλη. Με ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στο 68% των εκλογικών τμημάτων , ο κ. Καχριμάνης λαμβάνει ποσοστό 48,7%. Δεν κατάφερνει, παρά την αρχική εικόνα που δόθηκε από την καταμέτρηση των πρώτων εκλογικών κέντρων, να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

Με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο υποψήφιο και ο κ. Κώστας Αγοραστός (ΝΔ) στην περιφέρεια Θεσσαλίας περνά στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 42,9% . Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει –με βάση τα αποτελέσματα από το 63% των τμημάτων- έλαβε ο κ. Νίκος Τσιλιμίγκας, ο οποίος στηρίχθηκε από τη ΔΗΜΑΡ. Η διαφορά του κ. Αγοραστού από τον κ. Τσιλιμίγκα εκτιμάται να φτάσει  τις 26,9 μονάδες.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων , ο ΣΥΡΙΖΑ με τον υποψήφιό του κ. Θόδωρο Γαλιατσάτο έρχεται πρώτος , με ποσοστό 27,1% σε απόσταση αναπνοής (διαφορά 0,6 μονάδες ) από τον κ. Σπύρο Σπύρου (ΝΔ) . Σχεδόν μοιρασμένα ήταν τα ποσοστά των δυο με βάση την ενσωμάτωση στο  73% των τμημάτων).

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρώτος είναι ο κ. Απόστολος Κατσιφάρας (ανεξάρτητος, προερχόμενος  από ΠΑΣΟΚ) με 22,6% και διαφορά 2,9 μονάδες από τον δεύτερο  κ. Ανδρέα Κατσανιώτη (ΝΔ)-ενσωμάτωση στο 75% των τμημάτων.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Κώστας Μπακογιάννης (ανεξάρτητος με στήριξη ΝΔ) παίρνει  την πρωτιά με ποσοστό 42,3%, έχοντας διαφορά 23 μονάδων από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλη Αποστόλου –με βάση τα αποτελέσματα στο 78% των τμημάτων.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πρώτος είναι ο κ. Πέτρος Τατούλης  (ΝΔ/ΠΑΣΟΚ) με 42,6% και διαφορά 26,3 μονάδες από τον δεύτερο κ. Οδυσσέα Βουδούρη  (ΣΥΡΙΖΑ)-ενσωμάτωση στο 74% των τμημάτων.

Στην περιφέρεια βορείου Αιγαίου η κυρία Χριστιάνα Καλογήρου  (ανεξάρτητη με τη στήριξη της ΝΔ) περνά στο δεύτερο γύρο πρώτη με ποσοστό 30,7%, και διαφορά 4 μονάδων απέννατι στον δεύετρο της μάχης του α΄γύρου, σύμφωνα με  την εκτίμηση βάσει της ενσωμάτωσης στο 81% των εκλογικών τμημάτων. Απέναντί της στο β΄γύρο θα έχει τον απερχόμενο περιφερειάρχη κ. Αθανάσιο Γιακαλή (είχε εκλεγεί το 2010 με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ).

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρώτος είναι ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος (ανεξάρτητος, με στήριξη ΝΔ) με 34,6% και διαφορά 1,5 μονάδες από τον δεύτερο  κ. Γιάννης Μαχαιρίδης , ο απερχόμενος περιφερειάρχης (είχε εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ) -ενσωμάτωση στο 37,31% των τμημάτων.

Στην Περιφέρεια Κρήτης, η εκτίμηση δίνει τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη (με στήριξη ΠΑΣΟΚ) παίρνει την πρωτιά στον πρώτο γύρο με διαφορά 14,7 μονάδες από τον κ. Σεραφείμ Τσόκα, υποψήφιο της ΝΔ. Με ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στο 32,07% των εκλογικών τμημάτων , ο κ. Αρναουτάκης λαμβάνει ποσοστό 40,8%.

Στο δήμο Αθηναίων με το ποσοστό ενσωμάτωσης στο 82%, ο κ. Γιώργος Καμίνης  λαμβάνει 21,2%  ενώ σε απόσταση αναπνοής (διαφορα 1,2 μονάδες) τον ακολουθεί ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης –με βάση τα αποτελέσματα στα μισά εκλογικά τμήματα.

Στη Θεσσαλονίκη , με το ποσοστό ενσωμάτωσης στο 79% των τμημάτων, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης  συγκεντρώνει ποσοστό 35,7% και έχει προάδισμα 9,1 μονάδων έναντι του κ. Σταύρου Καλαφάτη, υποψήφιου της ΝΔ.

Στον δήμο Πειραιά, με το ποσοστό ενσωμάτωσης στο 80% των τμημάτων, ο κ. Γιάννης Μώραλης  έχει προβάδισμα 1,7 μονάδων με 33,1% έναντι του κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου (ΝΔ).

Η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος για το δήμο Πατρέων και Ηρακλείου Κρήτης δεν δόθηκε μέχρι αργά το βράδυ, λόγω της αμφίοπης μάχης που δίνεται . Πάντως, στο δήμο Πατρέων, περνούν στο δεύτερο γύρο ο κ. Κώστας Χριστόπουλος (ανεξάρτητος, προέρχεται από το χώρο της ΝΔ) και ο κ. Κώστας Πελετίδης υποψήφιος του ΚΚΕ.

Στον Δήμο Ηρακλείου η μάχη φαίνεται ότ θα δοθεί μεταξύ του απερχόμενου δήμαρχου κ. Ιωάννη Κουράκη (είχε εκλεγεί το 2010 με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ) και του κ. Βασίλη Λαμπρινού.