• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Μίνι- φορολογικό ενόψει

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση του «μίνι» φορολογικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με βασικό κορμό τις αλλαγές στα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων, τη βελτίωση του υφιστάμενου νόμου για τον φόρο υπεραξίας, τον συμψηφισμό των πάσης φύσεως οφειλών και απαιτήσεων ιδιωτών αλλά και επιχειρήσεων από και προς το Δημόσιο, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν τελικά θα περιληφθεί σε αυτό το νομοσχέδιο η ρύθμιση για τα χρέη σε Εφορία και Ταμεία ή θα έρθει αργότερα στο Κοινοβούλιο.

Επίσης, με το ίδιο νομοσχέδιο θα απενεργοποιηθεί το «πόθεν έσχες» στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τις αντικειμενικές αξίες, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επέκταση για ένα ακόμη έτος του μέτρου της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων.

Με άλλη διάταξη θα διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση τα εισοδήματα των αγροτών (πραγματικά ή τεκμαρτά) θα φορολογούνται με συντελεστή 13% αντί για 26% που ισχύει στην περίπτωση που κάποιος φορολογηθεί με τα τεκμαρτά.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί παράταση για την τροποποιητική δήλωση Ε9 καθώς η σχετική εφαρμογή δεν έχει ανοίξει ακόμη και λήγει η προθεσμία στις 30 Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη διευκρινίζεται ότι δεν θα δίνεται καμία επιστροφή φόρου αν πρώτα δεν έχει συμψηφιστεί με οφειλές του επιτηδευματία με οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο ή την Εφορία.
(πηγή: TO BHMAonline)