• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Μεγάλα κέρδη για τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Έρευνα της Deloitte 

Τα έσοδα της ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου ξεπερνούν τα €22 δις για την περίοδο 2014/15, καθοδηγούμενα από τα «πέντε κορυφαία» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League and Serie A), τα οποία αντιπροσωπεύουν το 54% των συνολικών εσόδων – σύμφωνα με την 25η ετήσια έκθεση για το ποδόσφαιρο: Αnnual Review of Football Finance από το Sports Business Group της Deloitte.

Ο Dan Jones, Partner, Sports Business Group της Deloitte, σχολίασε: «Άλλη μία χρονιά αύξησης εσόδων για τα τέσσερα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τη συνεχή διάθεση των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και των εμπορικών εταίρων να συνδέονται με τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, δεδομένων του παγκόσμιου προφίλ τους και της μαζικής τους απήχησης».

Επιπλέον, ο Jones θεωρεί ότι η περαιτέρω αύξηση είναι αναπόφευκτη: «Με τις νέες συμφωνίες για τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις να ξεκινούν σε κάθε ένα από τα «πέντε κορυφαία» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μέσα στις επόμενες δύο σεζόν, η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου είναι πιθανό να ξεπεράσει τα €25 δις τη σεζόν 2016/17».

Στην Premier League, η αύξηση των εσόδων κατά 3% (88m £) το 2014/15 εδραιώνει την ηγετική της θέση, καθιστώντας την Premier League το πρωτάθλημα με τα υψηλότερα έσοδα στον κόσμο, με συνολικά έσοδα € 4,4 δις (£ 3,3 δις), δηλαδή υψηλότερα κατά €2 δις από το επόμενο πρωτάθλημα με τα μεγαλύτερα έσοδα, την Bundesliga. Επίσης, τώρα είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο του ποδοσφαίρου και στις τρεις βασικές κατηγορίες εσόδων, αφού ξεπέρασε την Bundesliga και στην κατηγορία των εσόδων από εμπορικές συμφωνίες.

Την ένατη συνεχή χρονιά αύξησης εσόδων βίωσε η Bundesliga κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, με τα συνολικά της έσοδα να αυξάνονται κατά 5% (€117εκ.) στα €2,4 δις. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως σε χορηγίες και εμπορικές συνεργασίες, με αυτά τα έσοδα να αντιπροσωπεύουν το 48% των συνολικών εσόδων της Bundesliga.

Οι ομάδες της La Liga συνολικά αύξησαν τα έσοδά τους κατά 6% (€120εκ.) στα €2,1 δις το 2014/15, και το ισπανικό πρωτάθλημα σημείωσε αύξηση και στις τρεις κατηγορίες εσόδων. Η στροφή προς τη συλλογική πώληση των δικαιωμάτων ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα από ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις για τους συλλόγους και είναι πιθανό ότι η La Liga θα ξεπεράσει την Bundesliga και προβλέπεται ότι θα είναι το δεύτερο πρωτάθλημα, κατά την κατάρτιση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2015/16.

Η αύξηση κατά 5% (€92εκ.) των συνολικών εσόδων στα €1,8 δις που σημείωσαν οι σύλλογοι της Serie A το 2014/15 καλύπτει σημαντικές αλλαγές στις οικονομικές επιδόσεις των συλλόγων της Ιταλίας. Συνολικά, οι έξι ιταλικοί σύλλογοι που αποφέρουν τα περισσότερα έσοδα σημείωσαν αύξηση των εσόδων μόλις €6 εκ., αντιπροσωπεύοντας το 7% της συνολικής αύξησης. Αυτό σε σύγκριση με την αύξηση των εσόδων κατά €86 εκ. από τους υπόλοιπους 14 συλλόγους.

Τα συνολικά έσοδα της Ligue 1 μειώθηκαν κατά €80 εκ. (5%) σε €1,4 δις το 2014/15, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στη μείωση των εσόδων κατά €124 εκ. από χορηγίες της AS Monaco. Είναι ενθαρρυντικό ότι τα έσοδα από τους αγώνες αυξήθηκαν κατά €21 εκ. (15%) καθώς πραγματοποιήθηκε μια σειρά από αλλαγές στα γήπεδα στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το UEFA Euro 2016, με αποτέλεσμα η κατά μέσο όρο προσέλευση στα πρωταθλήματα να φτάσει τους 22.329 φιλάθλους, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση για πάνω από μια δεκαετία.

Οι συνολικές μισθολογικές δαπάνες για τα «πέντε κορυφαία» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αυξήθηκε κατά 10% ξεπερνώντας τα €7,4 δις το 2014/15. Με εξαίρεση τη Serie A, τα υπόλοιπα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα κατέγραψαν αναλογίες μισθών/εσόδων κάτω από το όριο του 70% που χρησιμοποιείται από την UEFA για να βοηθήσει την παρακολούθηση της οικονομικής βιωσιμότητας των συλλόγων (Bundesliga 52%, Premier League 61%, La Liga 63%, Ligue 1 67%, Serie A 72%). Οι μισθοί των συλλόγων της Premier League αυξήθηκαν κατά 7% σε €2,7 δις το 2014/15, δηλαδή περισσότερο από το άθροισμα των συνολικών μισθών των συλλόγων της Bundesliga και της La Liga.

Τα λειτουργικά κέρδη της Premier League ύψους €718 εκ. (£546εκ.) το 2014/15 ήταν μειωμένα συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ύψους €739 εκ. (£618εκ.), αλλά παρέμειναν πάνω από το διπλάσιο των κερδών που επιτυγχάνει το δεύτερο πρωτάθλημα, η Bundesliga (€316εκ.). Οι σύλλογοι της La Liga πέτυχαν, επίσης, λειτουργικά κέρδη (€264εκ.), ενώ οι σύλλογοι της ιταλικής Serie A (€133εκ.) και η Ligue 1 της Γαλλίας (€35εκ.), εμφάνισαν λειτουργικές ζημίες.

Ο Adam Bull, Senior Consultant, Sports Business Group της Deloitte, σχολιάζει: «Οι νέες συμφωνίες παραχώρησης δικαιωμάτων ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης που ξεκινούν για τα «πέντε κορυφαία» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα από τώρα και μέχρι τη σεζόν 2016/17, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανονισμών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αναμένεται να δώσουν στα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου μια μεγάλη ευκαιρία να επιτύχουν κερδοφορία.»

Άλλα σημαντικά ευρήματα του Deloitte Annual Review of Football Finance 2016 περιλαμβάνουν:

  • Τα έσοδα από τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις των «πέντε κορυφαίων» ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων αυξήθηκαν κατά 8% (€406εκ.) το 2014/15, και τα €5,8 δις αντιπροσωπεύουν το 48% των συνολικών εισοδημάτων των «πέντε κορυφαίων» πρωταθλημάτων
  • Τα έσοδα από τις χορηγίες και άλλες εμπορικές πηγές αυξήθηκαν κατά 5% φτάνοντας τα €4,2 δις, αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο στοιχείο των συνολικών εσόδων και αγγίζοντας το 35%
  • Τα έσοδα από τους αγώνες παρουσίασαν αύξηση 8% το 2014/15 και τα έσοδα από τα «πέντε κορυφαία» πρωταθλήματα έφτασαν τα €2,1 δις
  • Κατά μέσο όρο, το 89% των επιπλέον εσόδων που δημιουργήθηκαν από τα «πέντε κορυφαία» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το 2014/15 δαπανήθηκαν σε μισθολογικά κόστη
  • Μια μικρή αύξηση της προσέλευσης για τη Bundesliga οδήγησε στην καταγραφή της υψηλότερης προσέλευσης, με περίπου 42.700 φιλάθλους ανά αγώνα και αξιοποίηση χωρητικότητας περίπου του 90% του γηπέδου. Βέβαια, η αξιοποίηση της χωρητικότητας του γηπέδου ήταν λιγότερη συγκριτικά με το 96% της Premier League (μέση προσέλευση 36.200 φίλαθλοι), με 14 από τους 20 συλλόγους της να πετυχαίνουν 95% χρήση του γηπέδου
  • Η μέση προσέλευση για τη La Liga αυξήθηκε σε περισσότερους από 25.700 φιλάθλους το 2014/15, η προσέλευση της Ligue 1 αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά σε περισσότερους από 22.300 φιλάθλους, ξεπερνώντας αυτή της Serie A, (21.600 φίλαθλοι), για πρώτη φορά από την περίοδο 2006/07
  • Εκτός από τα «πέντε κορυφαία» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το να αγωνίζεσαι σε διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA εξακολουθεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις οικονομικές επιδόσεις ορισμένων συλλόγων, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα σωρευτικά έσοδα του εγχώριου πρωταθλήματος
  • Συνολικά έσοδα ύψους €803 εκ. καταγράφηκαν από τους συλλόγους της ρωσικής Premier League το 2014, κατακτώντας την έκτη θέση.

Ο Πρόεδρος της Deloitte Ελλάδας κ. Μάνος Πηλείδης σχολίασε: «Βλέπουμε ότι και στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον κόσμο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα «πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα». Πολλές φορές το ενδιαφέρον αυτό είναι πιο έντονο ακόμα και από το αντίστοιχο για τα εγχώρια πρωταθλήματα. Αυτό το ενδιαφέρον βοηθάει τα πρωταθλήματα καθώς και τους συλλόγους που συμμετέχουν σε αυτά να συνεχίζουν να σημειώνουν την εντυπωσιακή αύξηση που περιγράφεται στην έκθεση Annual Review of Football Finance.»

 

Σημειώσεις :

Συναλλαγματική ισοτιμία

Για την μετατροπή των τιμών από στερλίνες σε ευρώ χρησιμοποιήθηκε η συναλλαγματική ισοτιμία της 30ής Ιουνίου 2015 (£1 = €1,3145).

Για το 2014/15, τα έσοδα των συλλόγων της Premier League αυξήθηκαν κατά 3% σε στερλίνες, σε σύγκριση με αύξηση 13% σε ευρώ, λόγω αλλαγής στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Μισθολογικά κόστη

Τα μισθολογικά κόστη καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους (συμπεριλαμβανομένων των παικτών, των τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων) και περιλαμβάνουν μισθούς, ημερομίσθια, αμοιβές σύναψης συμβολαίου, επιδόματα, αποζημιώσεις διακοπής συμβολαίου, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και άλλα έξοδα παροχών σε εργαζόμενους.