• Σήμερα είναι: Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024

Με το βλέμμα στην ΕΚΤ

 

 

Την ελπίδα να μην αποκλειστεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για τη μαζική επαναγορά ομολόγων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε πως καμιά άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ δεν χρειάζεται την ποσοτική χαλάρωση τόσο όσο η Ελλάδα και τόνισε πως ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα υποφέρει περισσότερο από ό,τι στις άλλες χώρες, λόγω των δυσχερειών στη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα. «Είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο αποπληθωρισμό, το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους και τα μεγαλύτερα ποσοστά εσωτερικών επιτοκίων. Θεωρητικά, με βάση τον αποπληθωρισμό και το στόχο για σταθερότητα τιμών της ΕΚΤ, είμαστε ο ιδανικός αποδέκτης του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχέδιο εξαγοράς ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ κάθε μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο ή και δύο, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Πέμπτη η διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες της The Wall Street Journal.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις αντιδράσεων αρκετών κεντρικών τραπεζιτών στο να μην υπάρξει διαμοιρασμός  κινδύνων της αγοράς κρατικών ομολόγων αλλά κάθε κεντρική τράπεζα να αγοράζει ομόλογα της δικής της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ θα ανακοινωθούν το μεσημέρι της Πέμπτης με τις αγορές να διακατέχονται από υψηλές προσδοκίες.

Όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει, αν και με καθυστέρηση πολλών ετών, το δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησαν ήδη από το 2008 η αμερικανική και η βρετανική κεντρική τράπεζα στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν την οικονομία τους. Αν επαληθευτούν σήμερα οι πληροφορίες για αγορές ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ το μήνα τότε το συνολικό ποσό θα μπορούσε να ανέλθει μεταξύ 600 δισ. ευρώ και 1,1 τρισ. ευρώ σε διάστημα 12-24 μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Ελλάδα αναμένεται να εξαιρεθεί από τις αγορές ομολόγων μέχρι να συμφωνήσει στην εφαρμογή νέου προγράμματος με την Ευρωζώνης.

Την άποψη ότι, αν και λαμβάνει αποφάσεις με πλήρη ανεξαρτησία, η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να στείλει κάποιο μήνυμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εξασθενίζει την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, εξέφρασε την Τετάρτη η Αγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πολλά σενάρια, ωστόσο, η ΕΚΤ δεν έχει λάβει καμιά απόφαση ακόμη», ενώ πρόσθεσε: «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό που είπα το απόγευμα της Δευτέρας, ότι… είναι σημαντικό για μένα, ως πολιτικό, να αποφευχθεί να σταλεί οποιοδήποτε μήνυμα το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εξασθενίζει την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και για στενότερη οικονομικοπολιτική συνεργασία στις χώρες της ευρωζώνης».

Στο μεταξύ εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χθες Τετάρτη το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης (ELA) προς στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε ζητήσει προ ημερών από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους να υποβάλλουν προληπτικά το σχετικό αίτημα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες προκλήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας, λόγω και της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ εξασφάλισε την έγκριση του δ.σ. της Ευρωτράπεζας, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να δανειστούν από τον ELA, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, με ενέχυρο κυρίως τίτλους που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

(Πηγή: Καθημερινή, in.gr, ΤΟ ΒΗΜΑonline)