To Οικονομικό είναι το πρώτο ζήτημα στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης αλλά δεν μπορεί να τεθεί πριν σχηματιστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο. Σήμερα το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θα έχουν μια πρώτη συζήτηση με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών, όπου αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επόμενης μέρας. Είναι προφανές ότι δεν θα μπουν στην ουσία δεδομένου ότι δεν θα εκπροσωπείται στη συνεδρίαση, όπως είναι φυσικό, η νέα κυβέρνηση.
Πάντως, με βάση τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει από αξιωματούχους της ευρωζώνης και εταίρους τις τελευταίες μέρες προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, αλλά και την ουσία.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία οι εταίροι θα εξετάσουν θετικά το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα τεχνική παράταση του ισχύοντος προγράμματος μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα με τη νέα κυβέρνηση. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να είναι καλυμμένη έναντι των αγορών και στην ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο το αίτημα θα πρέπει να το υποβάλει η νέα ελληνική κυβέρνηση και να εξηγήσει τι ακριβώς θέλει από τους εταίρους.
Ντέιβιντ Κάμερον
Οι εκλογές στην Ελλάδα θα αυξήσουν την οικονομική αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος που το ΗΒ πρέπει να παραμείνει προσηλωμένο στο δικό μας σχέδιο, το οποίο εγγυάται την [οικονομική] ασφάλεια στο εσωτερικό» της χώρας, έγραψε ο Ντέιβιντ Κάμερον στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Μάρτιν Σουλτς
«Πρόκειται για μία ιστορική νίκη, μία τεράστια επιτυχία» είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σουλτς, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα: «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ώστε να βοηθήσω να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση» αναφερόμενος, προφανώς, στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Jens Weidmann, πρόεδρος της Bundesbank
Η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου στο σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα ήρθε δια στόματος του προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Jens Weidmann. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, μιλώντας στο πρώτο κρατικό κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD και σχολιάζοντας το αποτέλεσμα ο κ. Βάιντμαν είπε: “Θυμίζω ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια, η οποία θα συνεχιστεί μόνο εάν τηρηθούν οι συμφωνίες. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συνεχιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις”. Ερωτηθείς για το τι περιμένει να πράξει ο Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής της Bundesbank δήλωσε: “Ελπίζω ότι δεν θα κάνει πράγματα τα οποία δεν θα μπορέσει να αντέξει η Ελλάδα. Περιμένω να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία και στον φορολογικό τομέα”. Ως προς το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Weidmann, είπε πως το χρέος είναι βιώσιμο, έχει γίνει ήδη ένα κούρεμα και δεν τίθεται τέτοιο θέμα.