• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Μπεν Μπερνάκι: στόχος η μείωση της ανεργίας

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα παραμείνει σε εγρήγορση για να επιτύχει τους στόχους του πληθωρισμού και της καταπολέμησης της ανεργίας δήλωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρός της Μπεν Μπερνάκι.
«Όπως γνωρίζετε, η θητεία μου λήγει σε λίγους μήνες και θα ήθελα εγκαταλείποντας τη θέση να υπάρχει ποσοστό ανεργίας στο 5%, αντί του 7%» είπε ο Μπερνάκι σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον. «Αλλά έχουμε κάνει, νομίζω, ένα καλό βήμα για την στήριξη της ανάκαμψης», είπε. «Και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρέχουμε την αναγκαία στήριξη για να βάλουμε ξανά τους ανθρώπους να εργαστούν και να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό» συμπλήρωσε. Η θητεία του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα επί ημερών Μπερνάκι έχει υποσχεθεί να κρατήσει τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα έως ότου η ανεργία που πλήττει το 6,5% υποχωρήσει και εφ ‘όσον οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμείνουν κάτω από το 2,5%. Τον Οκτώβριο του 2013 το ποσοστό ανεργίας μετρήθηκε στο 7,3%. Ταυτόχρονα διατηρεί τα επιτόκια κοντά στο μηδέν από τα τέλη του 2008 και τετραπλασίασε το μέγεθος του ισολογισμού της στα 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια για να τονώσει την ανάπτυξη.

Ο Μπερνάκι είπε ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να απενεργοποιηθούν όταν η οικονομία ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της και όταν η ανεργία «πέσει σε βιώσιμο επίπεδο», αναφερόμενος στο μέγιστο ποσοστό ανεργίας που μπορεί να ανεχθεί η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.