ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΘΕΣΜΟΥ: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Στην υψηλού επιστημονικού επιπέδου εσπερίδα με θέμα «Το μέλλον του ελεγκτικού θεσμού: έξελίξεις – προοπτικές»που ακολούθησε τη γενική συνέλευση του Σ.Ο.Ε.Λ., την Πέμπτη 31.3.2011, δόθηκε έμφαση από τον πρόεδρο του Σ.Ο.Ε.Λ. κ. Χ. Αλαμάνο στις προκλήσεις και τις μεγάλες αλλαγές που θα επιφέρει το μέλλον τόσο στο επάγγελμα όσο και στο σύνολο της οικονομίας. ώς προς το επάγγελμα, ο αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ κ. Κ. Κοτσιλίνης τόνισε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της ΕΛΤΕ για ποιοτικό έλεγχο και πως δεν πρέπει να αποδίδονται στους ελεγκτές ευθύνες που δεν τους αναλογούν, ενώ ο πρόεδρος του ΡΙΟΒ καθηγητής κ.Σ.Θωμαδάκης υπογράμμισε τη σημασία της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης με τη θεώρηση του ελεγκτή ως παράγοντα της κοινωνίας, κάτι στο οποίο συμφώνησε
και ο συντονιστής της εκδήλωσης και αντιπρόεδρος του Σ.Ο.Ε.Λ. κ. Γ. Σαμοθράκης, επαναλαμβάνοντας το επιτακτικό αίτημα του κοινωνικού συνόλου για διασφάλιση της εύλογης απεικόνισης των οικονομικών μεγεθών στις οικονομικές καταστάσεις.
H ομιλία του πρόεδρου της FEE κ. Philip Johnson είχε ως αντικείμενο τον αντίκτυπο των μέτρων της Πράσινης βίβλου στο επάγγελμα, τα πιθανά επόμενα βήματα της κομισιόν για το θέμα αυτό, καθώς και των ζητημάτων της
χρηματοοικονομικής αναφοράς για τις MME, των επιπτώσεων της χρήσης ορίων απαλλαγής από τον έλεγχο και των μέχρι στιγμής αντιδράσεων της αγοράς. Ο γενικός διευθυντής του IOBE καθηγητής κ. I. Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο εκπρόσωπος του ACCA Πέτρος Φασούλας εστίασε στην εταιρική διακυβέρνηση σε δύσκολους καιρούς, επιρρίπτοντας ευθύνες για την ευαίσθητη περίπτωση της αποτυχίας ορθής ανταπόκρισης στην κρίση πολλών οργανισμών, όπως π.χ. τράπεζες, στο μονομερές ενδιαφέρον των επενδυτών για γρήγορο κέρδος και την αδυναμία των εμπλεκόμενων μερών να αποδώσουν ευθύνες στους βασικούς «παίκτες». Κατά τον κ. Φασούλα, «κλειδί» για την ευθύτητα, τη διαφάνεια και την ακεραιότητα, θα αποτελέσει η παροχή σωστών κινήτρων ώστε η σχέση κοινού καλού – ιδιωτικής επιχείρησης να βρεθεί σε σημείο ισορροπίας.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΡΗΤΗ
Το Πολυτεχνείο κρήτης και το Σ.Ο.Ε.Λ έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στην υλοποίηση Προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών (Master) στην Διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων και έλεγκτική.
Πριν την έναρξη της συνεργασίας αυτής οργανώνουν από κοινού σεμινάριο διάρκειας 36 ωρών στις 6-8/5/2011 και 13-15/5/2011 στο Ηράκλειο Κρήτης με αντικείμενο «Εσωτερικός Έλεγχος και Διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων».