Σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που εκτείνονται από τους μισθούς των τραπεζιτών και το αρχικό κεφάλαιο για την ίδρυση μιας τράπεζας, έως και την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε χθες σε διαβούλευση.
Το νομοσχέδιο που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία 2013/36/ΕΕ σχετικά με την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία τραπεζών και επιχειρήσεων επενδύσεων θα παραμείνει σε δημοσια διαβούλευση έως τις 7 Μαρτίου και εν συνεχεία θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Διαφωνία Προβόπουλου – Τρόικας
Παραμένει η διαφωνία για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών μεταξύ διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου και τρόικας και μετά τη νέα συνάντηση.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, με αρχηγό το ΔΝΤ, επιμένουν ότι οι ανάγκες είναι υψηλότερες από τα 6 δισ. ευρώ που υπολογίζει η ΤτΕ, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνουν επαρκώς τη θέση τους αυτή.
Σύμφωνα με τραπεζική πηγή που επικαλείται το Reuters η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών μετά τα stress teste στα 5,8 – 6,2 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των δανειστών (κυρίως το ΔΝΤ) μιλούν για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 8-8,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η διαφορά στον υπολογισμό αφορά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε χωρίς, ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικας να δώσουν λεπτομέρειες στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Από την πλευρά της η ΤτΕ, σίγουρη για τους υπολογισμούς και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε, τεκμηρίωσε απόλυτα το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών για κάθε τράπεζα.
Κατόπιν τούτων η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει μονομερώς στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως αυτά προκύπτουν από την μελέτη που πραγματοποίησε η Blackrock.
Νέα συνάντηση δεν προβλέπεται, καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναχωρεί αύριο, Τετάρτη, για τη Φρανκφούρτη για την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.
Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, η αιτία της διαφωνίας εντοπίζεται στην εμμονή του ΔΝΤ σε δικές του εκτιμήσεις οι οποίες είναι σαφώς μεγαλύτερες εκείνων της Τραπέζης της Ελλάδος.
(πηγή:Reuters, in.gr)