• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Ομπάμα με Σαμαρά: προοπτική ανάπτυξης

Συνάντηση διάρκειας μίας ώρας είχαν το βράδυ της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η οικονομία, αλλά και ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Η λιτότητα δεν είναι η μόνη στρατηγική εξόδου από την κρίση, αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα Ομπάμα στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αντώνη Σαμαρά.

«Προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων που έχει φθάσει στο 60%» είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αν η Ελλάδα πετύχει, και θα πετύχει, η επιτυχία της θα είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή».

Ομπάμα: Λύση δεν είναι μόνο η λιτότητα

«Δεν μπορούμε απλώς να βλέπουμε τη λιτότητα ως λύση» δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό από το Λευκό Οίκο.

«Είναι σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο δημοσιονομικής σταθεροποίησης και διαχείρισης του χρέους. Αλλά είναι επίσης σημαντική η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, γιατί γνωρίζουμε από την ιστορία ότι οι χώρες που αναπτύσσονται, εκεί όπου υπάρχει εργασία και παραγωγικότητα, είναι πιο εύκολο να μειώσουν το χρέος τους» πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Ο πρωθυπουργός Σαμαράς είναι δεσμευμένος να αναλάβει τις σκληρές προσπάθειες που απαιτούνται, αλλά είδα ότι θέλει να διασφαλίσει ότι ο ελληνικός λαός θα δει φως στην άκρη του τούνελ» πρόσθεσε ο Ομπάμα.

 

«Η συνάντηση δείχνει τις στενότατες σχέσεις των δύο χωρών» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και αναφέρθηκε στη σημαντική συνεισφορά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ και την οικονομίας της.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ο πρωθυπουργός έχει κάνει τολμηρές ενέργειας για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Είχαμε μία εκτενή συζήτηση για τις προκλήσεις που απομένουν και ο πρωθυπουργός είναι δεσμευμένος να προωθήσει στις δομικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας παρέχοντας βοήθεια, επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.

Ο κ. Ομπάμα είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου.

 

Σαμαράς: Η ελληνική επιτυχία, ευρωπαϊκή επιτυχία

 

Ο πρωθυπουργός στην δήλωσή του σχετικά με την οικονομία αναγνώρισε τις δυσκολίες που πέρασε η χώρα, τόνισε ότι οι θυσίες των Ελλήνων ήταν τεράστιες, όχι όμως μάταιες και υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη.

 

«Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, έχουμε περάσει δύσκολα, οι θυσίες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός είναι τεράστιες, αλλά δεν θα είναι μάταιες, γιατί προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Φυσικά θα κάνουμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, αλλά η έμφαση πρέπει να είναι στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, γιατί -όπως είπα στον πρόεδρο- στην Ελλάδα η ανεργία των νέων έφτασε το απίστευτο 60% και ο ελληνικός λαός έχει θυσιάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια», συμπλήρωσε.

«Αυτοί που θέλω να προσθέσω είναι ότι αν η Ελλάδα πετύχει -και θα πετύχει- η επιτυχία θα είναι ευρωπαϊκή επιτυχία. Και πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό» τόνισε.

 

Σχετικά με το κυπριακό είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ. «Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το γεωπολιτικό περιβάλλον ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες σταθεροποίησης ενός αποσταθεροποιημένου περιβάλλοντος στην περιοχή ενώ τα κύρια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η παράνομη μετανάστευση, οι εσωτερικές αναταραχές σε κοντινές χώρες και η τρομοκρατία.

 

Αναβαθμισμένη η συνάντηση

Ο κ. Σαμαράς βρέθηκε στο Λευκό Οίκο συνοδευόμενος από τους συμβούλους του.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία κατά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο αποτελούνταν από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.

Συμμετείχαν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Προηγήθηκε συνάντηση «σε πολύ θετικό κλίμα» του κ. Σαμαρά με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Κέρι εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και της διάθεση των ΗΠΑ για συνεργασία με την Ελλάδα σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.