• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Πολυνομοσχεδιο και συμφωνία

Περιθώριο λίγων εβδομάδων έχει η κυβέρνηση προκειμένου να καταθέσει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα δημοσιονομικά μέτρα που θα ξεκλειδώσουν την χρηματοδότηση από τους πιστωτές και θα επιτρέψουν στο Δημόσιο να αποπληρώσει ομαλά εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις από το Μάιο έως και τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με πηγές του Ευρωσυστήματος, από την στιγμή που τα μέτρα θεωρηθούν επαρκή από τους θεσμούς και μόνον η παρουσίαση τους θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει κατά 3-5 δισ. ευρώ το όριο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, για να δοθεί η δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο θα πρέπει ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ να πιστοποιήσουν την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος, κάτι που προϋποθέτει την ψήφιση των μέτρων από την Βουλή. Αυτό θα πρέπει να γίνει έως τα μέσα Ιουνίου, ώστε η Ελλάδα να μην απολέσει την δόση του 1,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον EFSF και η οποία θα είναι διαθέσιμη έως τις 30 Ιουνίου. Άμεσα δε θα εκταμιευθεί και το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMPs), το οποίο θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή χρέους.

 

Δήλωση Γιούνεκρ και Τσίπρα επιταχύνει τις εξελίξεις

 

Η  ελληνική κυβέρνηση δημοσιοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία παρουσιάστηκε ως «κοινή δήλωση», οι κκ. Ζ. Κ. Γιουνκέρ και Αλ. Τσίπρας κατέγραψαν «την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση». Η επιλογή της ορολογίας είναι χαρακτηριστική, καθώς για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται και χρησιμοποιεί τον όρο «αξιολόγηση».

Επιπλέον, το περιεχόμενο της συνομιλίας εξειδικεύθηκε περαιτέρω, ως προς τα εξής:  – την «σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας». Επισημάνθηκε η  ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Όπως τονίστηκε «σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ :

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν την κοινή αποστολή να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει την δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Οι θεσμοί συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά ώστε να επιτευχθεί πρόοδος στις 11 Μαΐου».
Κατόπιν όλων αυτών, καθίσταται σαφές ότι πρόθεση της ελληνική κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας και η αποφυγή κάθε είδους δραματικών εξελίξεων ή ρήξης με τους δανειστές.

 

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΤΟΒΗΜΑ, in.gr)