• Σήμερα είναι: Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Προβλέψεις: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και «Wall Street Journal»

 

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε πως οι Ευρωπαίοι«δεν θα απογοητεύσουν» την Ελλάδα και θα ανοίξουν την πόρτα σε νέες αρωγές, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλη ευκαιρία» για τη χώρα την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ.

«Η προεδρία της ΕΕ θα δείξει στον ελληνικό πληθυσμό ότι το μέλλον του βρίσκεται στην Ευρώπη» προέβλεψε ο υπουργός σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Bild, η οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα αποσπάσματα.

«Η άσκηση της προεδρίας είναι πηγή ταυτότητας, αυτοπεποίθησης, υπερηφάνειας, η προεδρία της ΕΕ είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και για την Ευρώπη» συνέχισε ο γερμανός υπουργός, ο οποίος είχε συχνά στο παρελθόν φανεί επικριτικός έναντι της Ελλάδας.

Η Αθήνα αναλαμβάνει την 1η Ιανουαρίου και για έξι μήνες την κυκλική προεδρία της ΕΕ.

«Θα αποφασίσουμε στα μέσα της χρονιάς (2014) αν πρέπει να βοηθήσουμε και πάλι την Ελλάδα» δήλωσε ο Σόιμπλε. «Αν η χώρα παραμείνει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, αν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που γνωρίζουμε, δεν θα την απογοητεύσουμε» συνέχισε.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως τα ενθαρρυντικά σχόλια του Σόιμπλε διατυπώθηκαν, ενώ η κατοικία του πρεσβευτή της Γερμανίας στην Αθήνα γινόταν στόχος πυροβολισμών.

 

Tι βλέπει η «Wall Street Journal»

Σίγουρα το 2013 δεν ήταν μια καλή χρονιά για την Ευρωζώνη. Αλλά θα μπορούσε να είναι… πολύ χειρότερη! Ο Σάιμον Νίξον της «Wall Street Journal» σε πρωτοσέλιδο άρθρο του αναλύει τα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει, αναφέρεται στην καταστροφή που θα μπορούσε να είχε συμβεί αλλά δεν συνέβη και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ευρώ αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτικό από όσο φοβούνταν – ή ήλπιζαν… – πολλοί.

 

Η Ευρωζώνη αποδείχθηκε εφτάψυχη καθώς ξεπέρασε μια σειρά από οικονομικά και πολιτικά σοκ σε Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία, αναφέρει συγκεκριμένα ο αμερικανός αναλυτής.

 

Ξεκινώντας από την Κύπρο, η απόφαση να κουρευτούν οι ανασφάλιστες καταθέσεις στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού δεν οδήγησε στη φυγή κεφαλαίων «bank run» που πολλοί φοβούνταν σε ολόκληρη την περιφέρεια της Νότιας Ευρώπης, γράφει ο αναλυτής.

 

Η ανεργία, επίσης, η οποία παραμένει σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα δεν προκάλεσε πολιτική αστάθεια στις χώρες που πλήττονται κυρίως απ’ αυτή. Υπήρξαν πολιτικές κρίσεις στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν διακυβεύτηκε η σταθερότητα των κυβερνήσεων, ούτε ανεκόπησαν οι εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις.

 

Παρά τα όσα προέβλεπαν οι Κασσάνδρες, η οικονομία της Ευρωζώνης ανέκαμψε – το ΑΕΠ στις 17 χώρες-μέλη συνολικά αυξήθηκε κατά 0,5% το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

 

«Η Πορτογαλία βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο. Η Ισπανία βγήκε το τρίτο τρίμηνο. Η Ιταλία το τέταρτο. Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 για πρώτη φορά τα τελευταία 7 χρόνια. Οσο για την Ιρλανδία, ξεπέρασε κάθε προσδοκία αυξάνοντας το ΑΕΠ της κατά 1,5% το τρίτο τρίμηνο μόνο», υπογραμμίζει ο Νίξον.

 

«Η συστημική κρίση τερματίστηκε»

 

Ο αισιόδοξος αναλυτής επισημαίνει επίσης ότι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα μηδένισαν τα τεράστια ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών μειώνοντας την εξάρτησή τους από τον ξένο δανεισμό – και το κατάφεραν αυτό όχι μόνο μειώνοντας τις εισαγωγές τους.

 

Επίσης μειώθηκαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα των υπερχρεωμένων κρατών, σημειώνει ο Νίξον. Και αναφέρει το παράδειγμα της Ελλάδας, η δημοσιονομική προσαρμογή κατά 19% της οποίας «αποτελεί ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα που θα επιτρέψει στη χώρα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013».

 

Ο Νίξον αναφέρεται βεβαίως στην απεμπλοκή της Ιρλανδίας από την εποπτεία της τρόικας το 2013 και σημειώνει ότι και η Πορτογαλία ελπίζει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης την επόμενη χρονιά. Και μνημονεύει την εκτίμηση του εξίσου αισιόδοξου επικεφαλής οικονομολόγου της Berenberg Bank Χόλγκερ Σμίντινγκ, ότι «όλοι οι οικονομικοί και δημοσιονομικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η συστημική κρίση έχει όντως τερματιστεί».