• Σήμερα είναι: Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Προβλέψεις για τους κλάδους της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών (TMT) για το 2014

Προβλέψεις για τους κλάδους της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών (TMT) για το 2014

deloitte

 

Σύμφωνα με τη 13η έκθεση με τίτλο Προβλέψεις για τους κλάδους της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών (TMT) για το έτος 2014 της Deloitte, οι κυριότερες τάσεις για την Τεχνολογία, τα ΜΜΕ και τις Τηλεπικοινωνίες (ΤΜΤ) παγκοσμίως για το 2014 προβλέπουν πωλήσεις 10 εκατομμυρίων «φορέσιμων» προϊόντων (ρολόγια, γυαλιά κ.ά.), εκτίμηση ότι 50 εκατομμύρια νοικοκυριά θα διπλασιάσουν τις τηλεοπτικές συνδρομές τους, ότι η συνολική αξία των δικαιωμάτων αναμετάδοσης των δημοφιλέστερων αθλητικών διοργανώσεων θα σημειώσει αύξηση της τάξεως του 14%, καθοδηγούμενη από τα αθλητικά πρωταθλήματα της Βόρειας Αμερικής και από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Επιπρόσθετα, η έκθεση προβλέπει ότι τα phablets (μεγάλα smartphones, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κινητά τηλέφωνα και ως tablets) θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις των tablets κατά $25 δισ. Επίσης, οι συνολικές, ανά τον κόσμο, πωλήσεις smartphones, tablets, ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεοράσεων και κονσολών παιχνιδιών θα υπερβούν τα $750 δισ. μέσα στο 2014, ενώ τα smartphones, το κυριότερο προϊόν των διασυνδεδεμένων συσκευών (με $375 δισ. κύκλο εργασιών κατά το 2014), πλησιάζουν σε σημείο κορεσμού στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες, εκτός από την ομάδα 55+ ετών.

Το 2014 τα άμεσα μηνύματα κινητών τηλεφώνων (IMS) θα καλύψουν περίπου το 70% όλων των γραπτών μηνυμάτων που θα σταλούν μέσω κινητών τηλεφώνων, αλλά μόνο το 3% της αξίας του συνόλου των γραπτών μηνυμάτων. Κάθε μέρα, 70 δισ. μηνύματα θα αποστέλλονται από κινητά, από τα οποία μόνο 21 δισ. θα αφορούν τα παραδοσιακά σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS). Τα έσοδα από τα μηνύματα υπολογίζονται σε περίπου $100 δισ. φέτος, ενώ μόλις $2 δισ. θα προέλθουν από υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων (IM) κινητών τηλεφώνων. Παγκοσμίως, ο όγκος των άμεσων μηνυμάτων κινητών τηλεφώνων και των μηνυμάτων κειμένου θα μεγαλώσει, παρά το γεγονός ότι σε κάποιες αναπτυγμένες αγορές μπορεί να μειωθούν τα παραδοσιακά σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS).

Επιπλέον, το 2014 θα είναι το έτος των λεγόμενων «baby boomers» (άτομα με χρονολογία γέννησης μεταξύ 1946-1964), ενός καταναλωτικού κοινού με τις δικές του προκλήσεις και ευκαιρίες. Το να οδηγηθούν οι baby boomers στο να αξιοποιούν όλες τις λειτουργίες των smartphones τους και όχι απλά να το χρησιμοποιούν σαν ένα παραδοσιακό κινητό τηλέφωνο αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Οι φετινές προβλέψεις μελετούν επίσης και τα eVisits (ηλεκτρονικές ιατρικές επισκέψεις) και προβλέπουν ότι αυτές θα αρχίσουν να εξελίσσονται σε επικρατούσα τάση. Θα παρατηρηθεί ένα σημείο καμπής μέσα στο 2014 όσον αφορά την υιοθέτησή τους, εν μέρει λόγω της πίεσης που ασκείται για μείωση των ιατρικών δαπανών και τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, αλλά κυρίως λόγω των αλλαγών στον τομέα της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.

Η έκθεση εξετάζει τις συνθήκες που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τα Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα (Massive Online Open Courses, MOOCs) σε ένα σημαντικό παράγοντα μέχρι το 2020, ο οποίος να αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% του συνόλου των μαθημάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις. Νέες τεχνολογίες, εναλλακτικοί τρόποι διδασκαλίας και η ανάγκη για αναβάθμιση των δεξιοτήτων που γρήγορα καθίστανται παρωχημένες υποκινούν την τάση αυτή, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα MOOCs θα αυξηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό μακροπρόθεσμα, ακόμα και αν η διάδοσή τους το 2014 είναι ελάχιστη.

Αναλυτικότερα οι σημαντικότερες τάσεις των φετινών Προβλέψεων για τον κλάδο ΤΜΤ για το 2014 περιλαμβάνουν:

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

➜ Φορέσιμη τεχνολογία: Τα «έξυπνα γυαλιά» (Smart Glasses), τα βραχιόλια, τα ρολόγια φυσικής κατάστασης κ.ά. υπολογίζεται ότι θα πουλήσουν περίπου 10 εκατομμύρια τεμάχια μέσα στο 2014, αξίας $3 δισ. Από τα φορέσιμα τεχνολογικά προϊόντα, τα έξυπνα γυαλιά αναμένεται να αποφέρουν τα περισσότερα έσοδα από πωλήσεις περίπου 4 εκατομμυρίων τεμαχίων, με μέση τιμή λιανικής πώλησης της τάξεως των $500. Υπολογίζεται να πωληθούν 4 εκατομμύρια έξυπνα βραχιόλια φυσικής κατάστασης, με μέση τιμή πώλησης τα $140 και περίπου δύο εκατομμύρια έξυπνα ρολόγια με μέση τιμή πώλησης τα $200.

➜ Διασυνδεδεμένες συσκευές, μια αγορά αξίας $750 δισ.: Οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphones, tablets, ηλεκτρονικών υπολογιστών, σετ τηλεοράσεων και βιντεοπαιχνιδιών θα ξεπεράσουν τα $750 δισ. το 2014, σημειώνοντας αύξηση $50 δισ. από το 2013 και σχεδόν διπλασιασμό από το 2007.

➜ Μαζικά Ανοιχτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOCs): Οι εγγραφές σπουδαστών σε MOOCs θα είναι αυξημένες έως και 100% συγκριτικά με το 2012, με πάνω από 10 εκατομμύρια μαθήματα, όμως η αγορά αυτή θα καλύπτει λιγότερο από το 0,2 % των μαθημάτων που θα ολοκληρωθούν το 2014. Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση της έννοιας της διαδικτυακής εκπαίδευσης θα αναγκάσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να αυξήσουν με τη σειρά τους τις επενδύσεις τους σε αυτόν τον τομέα και θα προσδώσει μεγαλύτερη αποδοχή της διαδικτυακής εκπαίδευσης λόγω της ευρείας απεύθυνσής της.

➜ eVisits: Θα πραγματοποιηθούν 100 εκατομμύρια eVisits σε παγκόσμιο επίπεδο, εξοικονομώντας πάνω από $5 δισ., σε σύγκριση με το κόστος των κατά πρόσωπο ιατρικών επισκέψεων, ποσό που αντιπροσωπεύει αύξηση 400% από τα επίπεδα του 2012.

➜ Η αγορά των tablets διαβαθμίζεται: Η εγκατεστημένη βάση των «μικρών αλλά δυνατών» (compact) tablets (με οθόνη μικρότερη των 9 ιντσών) θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τη βάση των κλασικών tablets (από 9 ίντσες και πάνω). Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου αναμένουμε ότι η βάση των «μικρών αλλά δυνατών» tablets θα είναι 165 εκατομμύρια τεμάχια, θα είναι δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη βάση των κλασικών tablets με 160 εκατ. τεμάχια.

 

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

➜ Διπλασιασμός της συνδρομητικής τηλεόρασης: Μέχρι το τέλος του 2014 έως και 50 εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο θα έχουν δύο ή περισσότερες συνδρομές συνδρομητικής τηλεόρασης, με τις πρόσθετες συνδρομές να αποφέρουν έσοδα περίπου $5 δισ. Επίσης, 10 εκατομμύρια επιπλέον νοικοκυριά θα λάβουν πριμοδότηση ως μέρος της εγγραφής τους σε άλλη υπηρεσία, όπως το ευρυζωνικό δίκτυο.

➜ Δικαιώματα αναμεταδόσεων αθλητικών διοργανώσεων: Η αξία των δικαιωμάτων αναμετάδοσης αθλητικών διοργανώσεων θα αυξηθεί σε $24,2 δισ., μια αύξηση 14% σε σχέση με το 2013, η οποία ισοδυναμεί με ένα επιπλέον ποσό της τάξης των $2,9 δισ. Αυτή η αύξηση των δικαιωμάτων θα υποκινηθεί από νέες συμφωνίες με κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και με μεγάλες βορειοαμερικάνικες αθλητικές διοργανώσεις.

➜ Μετρήσεις τηλεθέασης: Οι μετρήσεις τηλεθέασης των τηλεοπτικών προγραμμάτων αναμένεται ότι θα γίνουν πιο ακριβείς, χάρη στην εισαγωγή υβριδικής μέτρησης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την τηλεθέαση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, tablets και smartphones στη συνολική τηλεθέαση. Επιπλέον, περιλαμβάνει και άλλες επιλογές δεδομένων, όπως video-on-demand.

➜ Τα δικαιώματα για χρήση ηχογραφημένης μουσικής θα αυξηθούν: Τα έσοδα από τα δικαιώματα για την αναπαραγωγή και την εκτέλεση δημοσίως μουσικής αναμένεται ότι θα υπερβούν το $1 δισ. για πρώτη φορά. Για τα $16 δισεκατομμύρια της μουσικής βιομηχανίας, αυτό είναι ένα σημαντικό ποσό.

 

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

➜ Phablets (smartphones με οθόνες 5,0 έως 6,9 ιντσών): Οι πωλήσεις phablets θα αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των 300 εκατ. τεμαχίων smartphones που θα πωληθούν, αριθμός διπλάσιος του όγκου του 2013 και δεκαπλάσιος των πωλήσεων του 2012. Όμως, μετά την αρχική ταχεία διείσδυση, το 2014 μπορεί να σηματοδοτήσει τη χρονιά του «ζενίθ των phablets», καθώς μόνο μία μειοψηφία (ωστόσο σημαντικού μεγέθους), χρηστών smartphones θα επιθυμούσε να χειρίζεται μια τόσο μεγάλη συσκευή.

➜  Το χάσμα της γενιάς των smartphones: Το καταναλωτικό κοινό των άνω των 55 θα είναι η ηλικιακή ομάδα εκείνη στην οποία χρόνο με το χρόνο θα παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη διείσδυση των smartphones στις αναπτυγμένες αγορές. Το ποσοστό των κατόχων smartphones στις ηλικίες των 55+ ετών αναμένεται να φθάσει στο 45% έως 50% έως το τέλος του έτους (ποσοστό αύξησης 25% περίπου σε σχέση με το 2013), αλλά χαμηλότερο από το ποσοστό διείσδυσης 70% στις ηλικιακές ομάδες 18-54 ετών.

➜ Υπηρεσίες σύντομων μηνυμάτων έναντι υπηρεσιών άμεσων μηνυμάτων: Οι υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα (ΜΙΜ) θα καλύπτουν περισσότερο από το διπλάσιο του όγκου (50 δισ. έναντι 21 δισ. ανά ημέρα) απεσταλμένων μηνυμάτων σε σχέση με υπηρεσίες σύντομων μηνυμάτων (SMS).

➜ Συσκευές ενισχυμένων δεδομένων στην τιμή των $250: Η βασική τιμή για διασυνδεδεμένες συσκευές δεδομένων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξειδικευμένες εργασίες (όπως η ενοικίαση αυτοκινήτου, το check-in, η επιθεώρηση αυτοκινητοδρόμων ή η παράδοση δεμάτων) θα πέσει στα $250.

 

Για να διαβάσετε τις Προβλέψεις της Deloitte για τους κλάδους Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.deloitte.com/Predictions2014 Σχετικά με τις Προβλέψεις της Deloitte για τους κλάδους Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών :Οι Προβλέψεις για τους κλάδους Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών βασίζονται σε παγκόσμια έρευνα με συνεντεύξεις και πληροφόρηση από πελάτες των εταιρειών-μελών της Deloitte, στελέχη της Deloitte, αναλυτές του κλάδου, ηγετικά στελέχη των κλάδων ΤΜΤ και χιλιάδες επαγγελματίες των εταιρειών μελών του παγκόσμιου δικτύου της Deloitte που ασχολούνται με τους κλάδους ΤΜΤ.