• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Προβλέψεις για τους κλάδους της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών 2015

 

 

Το 2015 οι αγορές μέσω smartphones εντός καταστημάτων θα αυξηθούν περισσότερο από 1.000 τοις εκατό σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ενώ το κινητό «πορτοφόλι» δε θα αντικαταστήσει ακόμα το παραδοσιακό πορτοφόλι, το 2015 θα είναι ένα σημείο καμπής προς την ευρεία υιοθέτηση των πληρωμών μέσω smartphones εντός των καταστημάτων. Πρόκειται για λίγες από τις τάσεις των επόμενων 12-18 μηνών στην τεχνολογία, τα μέσα και τις τηλεπικοινωνίες σε όλο τον κόσμο, όπως αυτές παρουσιάζονται στην 14η έκδοση των Προβλέψεων της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών (ΤΜΤ) της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Deloitte Global).

Σύμφωνα με την έκθεση, τα έντυπα βιβλία θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην εκδοτική βιομηχανία και θα αντιπροσωπεύσουν το 80 τοις εκατό του συνόλου των πωλήσεων βιβλίων. Ακόμη, αντίθετα με τις προηγούμενες προβλέψεις του κλάδου που παρουσίαζαν ότι οι πωλήσεις smartphones δεν αυξάνονται πλέον, η Deloitte Global προβλέπει ότι θα υπάρξουν ένα δισεκατομμύριο αναβαθμίσεις το 2015, σηματοδοτώντας ότι η αγορά δε μειώνεται ακόμη.

Οι καταναλωτές δε δείχνουν πάντα το δρόμο: Η επιχειρηματική καινοτομία «στο πηδάλιο»

Η περσινή χρονιά σηματοδότησε την απομάκρυνση από την τάση της τελευταίας δεκαετίας «καταναλωτικοποίησης» της τεχνολογίας πληροφοριών (ΙΤ) – για παράδειγμα, με τη μέτρια αποδοχή της «φορέσιμης» τεχνολογίας, όπως τα έξυπνα γυαλιά από τους καταναλωτές. Το 2015, παρόλα αυτά, η Deloitte Global προβλέπει ότι η επιχειρηματική καινοτομία θα ηγηθεί της υιοθέτησης «φορέσιμων» προϊόντων, τρισδιάστατων εκτυπωτών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (IoT – Internet of Things), ικανοποιώντας περισσότερες ανάγκες και δημιουργώντας υψηλότερες πωλήσεις για τις επιχειρήσεις.

Ενδεικτικές τάσεις των φετινών Προβλέψεων για τον ΤΜΤ για το 2015 περιλαμβάνουν:

Τεχνολογία

  • Το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (IoT – Internet of Things[1]) – Το 2015, πάνω από 60% του ενός δισεκατομμυρίου παγκόσμιων ασύρματων ΙοΤ συσκευών θα αγοραστούν και θα χρησιμοποιηθούν από επιχειρήσεις. Το ειδικό λογισμικό του ΙοΤ προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει πωλήσεις $10 δισεκατομμύρια, αλλά το κλειδί της υπόθεσης είναι οι υπηρεσίες που ενεργοποιούνται από τις συσκευές και έχουν αξία περίπου $70 δισεκατομμύρια.
  • Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) είναι μια επανάσταση – Το 2015 περίπου 220.000 τρισδιάστατοι εκτυπωτές θα πωληθούν παγκοσμίως, αξίας $1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά είναι απίθανο να υπάρξει «ένα εργοστάσιο σε κάθε σπίτι». Η Deloitte Global εκτιμά ότι περίπου το 80% της αξίας όλων των τρισδιάστατων εκτυπωτών θα προέλθει από εταιρίες παρά από καταναλωτές, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η πραγματική επανάσταση θα συμβεί στην επιχειρηματική αγορά.
  • Οι μπαταρίες των smartphonesΗ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας παραμένει ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής smartphone. Η επαναφορτιζόμενη τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου (Li-ion) που χρησιμοποιείται σε όλα τα smartphones θα βελτιωθεί σε μέτρια επίπεδα το 2015, με όχι περισσότερο από 5 τοις εκατό μεγαλύτερη φόρτιση μονάδας ή ώρες milliampere (mAh), σε σύγκριση με ένα μοντέλο του 2014 με τις ίδιες διαστάσεις και την ίδια ηλεκτρική δύναμη.

Μέσα Ενημέρωσης

  • Βίντεο μικρού μήκους Ο συνολικός χρόνος παρακολούθησης διαδικτυακών βίντεο μικρού μήκους και άλλων προγραμμάτων διάρκειας μικρότερης των 20 λεπτών, θα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 3 τοις εκατό παρακολούθησης βίντεο παγκοσμίως. Η Deloitte Global δεν αναμένει ότι το περιεχόμενο των διαδικτυακών βίντεο μικρού μήκους θα επικρατήσει της παραδοσιακής τηλεόρασης.
  • Η «γενιά που δε θα ξοδεύει» ξοδεύει στα ΤΜΤ – Οι Millennials (η γενιά με έτος γέννησης μεταξύ 1980-2000) της Βορείου Αμερικής θα ανοίξουν το δρόμο για το 2015 δαπανώντας περίπου $750 το άτομο σε περιεχόμενο, τόσο σε παραδοσιακό όσο και σε ψηφιακό (τηλεόραση, μουσική, παιχνίδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, βιβλία, βίντεο συνεχούς ροής, ακόμη και έντυπες εφημερίδες).
  • Το έντυπο δεν έχει τελειώσει, τουλάχιστον όχι τα έντυπα βιβλία – Οι πωλήσεις των έντυπων βιβλίων θα είναι πενταπλάσιες των ηλεκτρονικών βιβλίων. Τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν έχουν αντικαταστήσει τα έντυπα βιβλία αντίθετα με τα CD, τις εφημερίδες και τα περιοδικά των οποίων οι πωλήσεις έχουν μειωθεί προς όφελος των ψηφιακών εκδόσεών τους.

Τηλεπικοινωνίες

  • Οι ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου κερδίζουν (επιτέλους) έδαφος  Το τέλος του 2015 θα σηματοδοτήσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων όσον αφορά στις πληρωμές εντός καταστημάτων σε όλο τον κόσμο. Περίπου το 10 τοις εκατό των smartphones παγκοσμίως θα χρησιμοποιηθούν για πληρωμές εντός καταστημάτων τουλάχιστον μια φορά το μήνα.
  • Για πρώτη φορά οι αναβαθμίσεις smartphones θα ξεπεράσουν το ένα δισ. – 1,35 δισεκατομμύρια smartphones θα πωληθούν παγκοσμίως το 2015, αλλά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο από αυτά θα αφορούν αναβαθμίσεις –δηλαδή αγορά νέων κινητών από κατόχους smartphones. Ο κύκλος της αναβάθμισης μπορεί να μακραίνει, αλλά το μέγεθος της οθόνης, η ταχύτητα, ο αποθηκευτικός χώρος, το λογισμικό και το σχέδιο θα συνεχίσουν να προωθούν την ανανέωση των smartphones.
  • Το χάσμα συνδεσιμότητας βαθαίνει όσο η υιοθέτηση του διαδικτύου «gigabit» εκτοξεύεται – Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των σπιτιών με ευρυζωνική διαδικτυακή σύνδεση θα αυξηθεί κατά περίπου 2 τοις εκατό στα 725 εκατομμύρια και η μέση δικτυακή ταχύτητα στις περισσότερες χώρες θα αυξηθεί κατά 20 τοις εκατό. Το χάσμα μεταξύ εκείνων που έχουν πρόσβαση στα ταχύτερα δίκτυα και εκείνων που έχουν βασικές ταχύτητες θα συνεχίσει να μεγαλώνει το 2015, παρέχοντας ποικίλες εμπειρίες από σπίτι σε σπίτι.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παγκόσμιες προβλέψεις για τους κλάδους ΤΜΤ είναι διαθέσιμες εδώ: http://www.deloitte.com/Predictions2015.

 

 

 

 


[1] Το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (IoT – Internet of Things) συχνά ονομάζεται και Machine-to-Machine (M2M), μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει όλο τον κλάδο τηλεματικής σχετικά με δίκτυα κινητής οχημάτων, έξυπνους μετρητές παροχών, συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης (eReaders), tablets και PC modems αλλά όχι smartphones.