• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Προς έγκριση της δόσης από το Eurogroup

Στην ενημέρωση του Eurogroup Working Group για την ολοκλήρωση της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων δράσεων που συνδέονται με την απόδοση του 1 δισ. ευρώ θα προχωρήσει σήμερα, Παρασκευή, ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Χριστόδουλος Στεφανάδης.
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν ήδη ενημερωθεί για την υλοποίηση των 6 παρεμβάσεων και αναμένεται στο Eurogroup της Δευτέρας 7 Ιουλίου να γνωμοδοτήσουν θετικά υπέρ της χορήγησης της δόσης. Ενδεχομένως μέσα στην ημέρα να εκδοθεί και ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών που θα ενημερώνει και επισήμως για την εκπλήρωση της πρώτης σειράς των προαπαιτούμενων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είχε θέσει εξ αρχής ως προτεραιότητα την έγκαιρη υλοποίηση των μέτρων ορόσημων για δύο λόγους: αφενός για να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ομολόγους του στο Eurogroup, αφετέρου για να εκμεταλλευθεί το θετικό «momentum» που θα δημιουργηθεί με την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα τηρεί τα συμπεφωνημένα, ώστε να εξέλθει η χώρα εκ νέου στις αγορές με την έκδοση τριετούς ομολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για την έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους έως 3 δισ. ευρώ.

(πηγή: in.gr)