• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Προς λουκέτο ΕΑΣ, ΕΛΒΟ,ΛΑΡΚΟ;

Με λουκέτο των τριών κρατικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ και απόλυση όλων των εργαζομένων ισοδυναμεί η απαίτηση της Τρόικας για εκκαθάριση των εταιρειών.

Την Τρίτη επιβεβαιώθηκε ότι η Τρόικα απέρριψε το κυβερνητικό σχέδιο για την εκκαθάριση εν λειτουργία των τριών βιομηχανιών, δηλαδή της ΛΑΡΚΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων.

Οι δανειστές και εταίροι της χώρας είπαν «όχι» στις προτάσεις που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή από την ελληνική κυβέρνηση. Για παράδειγμα, όπως πληροφορείται το protothema.gr, στην περίπτωση των ΕΑΣ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρότεινε τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας με κόστος περίπου 30 εκατ.ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στους δανειστές, τα 20 εκατ.ευρώ σε ετήσια βάση είναι οι ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων σε υλικό και άρα τα χρήματα θα μπορούσαν να προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον για διάστημα πέντε ετών, ενώ ακόμη 10 με 15 εκατ.ευρώ ετησίως θα μπορούσαν να εισρεύσουν στα ταμεία της ΕΑΣ από τη διεθνή αγορά με εξοπλιστικές συμβάσεις.

Η Τρόικα απέρριψε αυτό το σχέδιο θεωρώντας ότι η δαπάνη που θα απαιτηθεί επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι πολύ μεγαλύτερη επειδή έκρινε πολύ αισιόδοξα τα εκτιμώμενα έσοδα από εξαγωγές στρατιωτικού υλικού. Κατά την άποψη των δανειστών, οι κρατικές αμυντικές επιχειρήσεις θα πρέπει να στραφούν στην εσωτερική αγορά και να εγκαταλείψουν τις εξαγωγές, κατά το πρότυπο που επέβαλαν στην περίπτωση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Ακόμη κι αν στο τέλος του γύρου των εκβιασμών – διαπραγματεύσεων με την Τρόικα οι ευρωπαίοι εταίροι κάνουν αποδεκτή την συμβιβαστική – υποτίθεται- πρόταση να λειτουργούν τα ΕΑΣ με τζίρο περίπου 20 εκατ.ευρώ ετησίως, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα πρέπει να λειτουργήσει με μία μονάδα παραγωγής (άρα θα μπει λουκέτο στις υπόλοιπες) και προσωπικό από 150 έως 200 άτομα -άρα όλοι οι υπόλοιποι θα απολυθούν με διαδικασίες εξπρές.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα αποστείλει αύριο Τετάρτη επιστολή στην Τρόικα επιχειρώντας να διασώσει ό,τι μπορέσει την ώρα που οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι στην απαίτησή τους για εκκαθάριση των βιομηχανιών και απόλυση των εργαζομένων.

Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα για το μέλλον των κρατικών βιομηχανιών και τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Κι αυτό διότι δεν είναι σαφές αν η Τρόικα θα πειστεί να ξαναρχίσει ο διάλογος και να τεθούν επί τάπητος δυσμενή -για τους εργαζομένους- σενάρια ή θα επιμείνει στη θέση της για άμεσο κλείσιμο των κρατικών βιομηχανιών.

Την απαίτηση να κλείσουν άμεσα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, προώθησε με ηλεκτρονικό μήνυμα η Τρόικα στην αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας κυρία Φώφη Γεννηματά. ‘Οπως η ίδια είπε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Συμποσίου του ΠΑΣΟΚ,  η Τρόικα ενημέρωσε το υπουργείο Άμυνας ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι «μη ρεαλιστικές και μη βιώσιμες» και ότι θα πρέπει άμεσα να κλείσουν τα ΕΑΣ χωρίς να δοθούν αποζημιώσεις.

Όπως είπε η κυρία Γεννηματά, μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να γίνει μόνο αν αποφασιζόταν πτώχευση. Η κυρία Γεννηματά ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Άμυνας. Ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε προσωπικά το θέμα και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο για το θέμα και θα συντονίσει τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, τα ΕΑΣ θα μπορούσαν να αναδιαρθρωθούν με 30 εκατ. ευρώ με ακόμη 12 εκατ. για εθελούσιες εξόδους. Τα 30 εκατ. εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στο δημόσιο από κέρδη της εταιρείας. Στον αντίποδα η Τρόικα θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ θα κοστίσει 144 εκατ. ευρώ.

 

 

(πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)