Του Γιώργου Παπαευθυμίου.
Οι χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε έδειξαν ότι οι εταίροι σκέπτονται σοβαρά τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Η έλευση σήμερα στην Αθήνα του Γεργκ Ασμουσεν, πρώην υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας υπό τον Σόιμπλε, για επαφές με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, έχει ως στόχο , όπως σχολιάζεται από οικονομικούς κύκλους, τη διερεύνηση μιας τέτοιας προοπτικής. Παράλληλα στην ίδια κατεύθυνση ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του σε φινλανδική εφημερίδα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας βοήθειας, αν και όπως είπε, δεν είναι η μοναδική επιλογή.
«Η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τους εταίρους της, πέρα από το 2014, και θα πρέπει να υπάρξει και νέο πρόγραμμα», εκτίμησε, για πρώτη φορά, την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε. Απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο νέου κουρέματος χρέους, με τη μορφή που έγινε το πρώτο. Σαφής αναφορά σε μείωση επιτοκίων των δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα.
«Θα πρέπει να υπάρξει και άλλο ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα», δήλωσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη του Ahrensburg κοντά στο Αμβούργο, όπως μεταδίδει το Reuters. Όπως σχολιάζει το Reuters, ο Σόιμπλε έχει δηλώσει και κατά το παρελθόν ότι οι διεθνείς πιστωτές ενδέχεται να χρειαστεί να εξετάσουν την πιθανότητα νέου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα μετά τη λήξη του υφιστάμενου, στο τέλος του 2014. Ωστόσο, τονίζει το πρακτορείο, ποτέ δεν είχε περιγράψει το ζήτημα αυτό ως αναπόφευκτο, όπως φάνηκε να κάνει σήμερα.
Πάντως, πηγή με την οποία επικοινώνησε το Reuters διευκρίνισε ότι η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών το διάστημα 2014-2016.
Παράλληλα ο Σόιμπλε απέρριψε το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Όπως είπε δεν θα υπάρξει δεύτερη περικοπή του ελληνικού χρέους, γιατί η εμπειρία με το πρώτο δεν ήταν ιδιαίτερα καλή.
Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε, με τις οποίες άνοιξε δημοσίως η συζήτηση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του σε φινλανδική εφημερίδα, είπε, «θα εξετάσουμε επίσης την πιθανή συνέχιση και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος». Η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί γα παράδειγμα με την παράταση της διάρκειας των δανείων». Tο βασικό ερώτημα, υπογράμμισε, είναι η ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του υφιστάμενου προγράμματος και η ικανότητά της να εμφανίσει πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά.
Πρόσωπο για «ειδικές αποστολές» χαρακτηρίζεται ο γερμανός οικονομολόγος κ. Γεργκ Ασμουσεν. Το μέλος της μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εκπροσωπήσει τις θέσεις του Βερολίνου καθώς είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης της Ανγκελα Μέρκελ.
Η επίσκεψή του στην Αθήνα έρχεται μια ημέρα μετά την δήλωση του κ. Σόιμπλε την Τρίτη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τους εταίρους της, πέρα από το 2014, και ότι θα πρέπει να υπάρξει και νέο πρόγραμμα.
Πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι το νέο αυτό πακέτο, το οποίο κοινοτικές πηγές έχουν αποκαλούν «προληπτικό» (precautionary), συζητείται εδώ και λίγους μήνες στο παρασκήνιο.
Αντικειμενικός του σκοπός του θα είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού τηw περιόδου 2014-2016. Μόνον για τη διετία 2015-2016 το ΔΝΤ εκτιμά το εν λόγω κενό στα 10,9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το νέο πακέτο θα μπορούσε να περιλαμβάνει, πρώτον, τα κεφάλαια που θα «περισσέψουν» από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα οποία εκτιμώνται στην περιοχή των 10 δισ. ευρώ.
Δεύτερον, το «προληπτικό μνημόνιο», θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα νέο πολύ μικρότερο δάνειο προς την Ελλάδα από τον ευρωμηχανισμό στήριξης (ESM) στην περιοχή των 5 ως 7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Reuters η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών το διάστημα 2014-2016.
Τρίτον, το νέο πρόγραμμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια νέα μείωση επιτοκίων για τα υφιστάμενα δάνεια προς την Ελλάδα που υπερβαίνουν τα 200 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο χαρακτηρισμός προληπτικό (precautionary) δεν είναι τυχαίος. Η λογική του είναι ότι θα λειτουργεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας» σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να αντλήσει τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζεται από τις αγορές το 2014.