• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025

Προυπολογισμός: 20 εκ. ευρώ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Στα 20 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2014 για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε ημερίδα στη Βουλή. Το πρόγραμμα θα αφορά αρχικώς πληθυσμιακές ομάδες δύο περιοχών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και το 2015 θα επεκταθεί πανελλαδικά. «Επιδοματική πολιτική με δανεικά, που στέλνει το λογαριασμό στην επόμενη γενιά, δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε αναδιανεμητική» είπε ο κ. Στουρνάρας.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού και σταθερού κοινωνικού κράτους δικαίου, ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να γίνει με τρόπο μεθοδικό, ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.

«Πρέπει να εντοπίσουμε ποιες είναι οι πληθυσμιακές ομάδες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και να παρέχουμε στους δικαιούχους εισοδηματική ενίσχυση, συνδυαζόμενη με δράσεις κοινωνικής ένταξης» είπε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε  ότι στόχος είναι να καταγραφεί ο πληθυσμός που χρειάζεται τη βοήθεια αυτή και να εξασφαλιστεί ότι όλη η βοήθεια θα παρασχεθεί στοχευμένα, με τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να προβούμε και στην πανελλαδική επέκταση του προγράμματος.

«Επιδοματική πολιτική με δανεικά δεν γίνεται»

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έχουν εγγραφεί 20 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014. «Μια βασική διαφορά του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τόσο στην πιλοτική όσο και στην καθολική του εφαρμογή, είναι ότι χρηματοδοτείται από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Γιατί μέσα από τον πλεονασματικό προϋπολογισμό εξασφαλίζεται στην πράξη η κοινωνική αλληλεγγύη και η αναδιανομή του πλούτου. Επιδοματική πολιτική με δανεικά, η οποία στέλνει το λογαριασμό αόριστα στην επόμενη γενιά, δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε αναδιανεμητική» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, υπογράμμισε πως το περιουσιολόγιο εκτός από ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ενάντια στη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή θα προσφέρει τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι προνοιακές πολιτικές με τον βέλτιστο τρόπο, καθώς οι τελικοί δικαιούχοι των κοινωνικών προγραμμάτων δεν θα αναδεικνύονται μόνο βάσει της φορολογικής δήλωσης αλλά βάσει της πραγματικής οικονομικής τους κατάστασης.

Βρούτσης: Πιλοτικά σε δύο περιοχές

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε πως το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εφαρμοστεί σε δύο περιοχές της χώρας και το 2015 θα διευρυνθεί σε όλη την Ελλάδα ως βασική κοινωνική παρέμβαση πλήρους εφαρμογής. Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι η κοινή παρουσία των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών αποδεικνύει την κυβερνητική βούληση, διότι -όπως είπε- ο ένας εφαρμόζει κι ο άλλος χρηματοδοτεί. Απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Γιάννη Στουρνάρα ο υπουργός Εργασίας είπε: «Κι αυτό είναι το στοίχημα κύριε υπουργέ. Η χρηματοδότησή σας το 2015, για να κάνουμε αυτή τη θεμελιακή αλλαγή».

Το πρόγραμμα -όπως συγκεκριμενοποίησε ο υπουργός Εργασίας- θα απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον συγκεκριμένο τομέα, με άξονες την επαρκή εισοδηματική στήριξη, τη διαμόρφωση αγορών εργασίας που προωθούν την ένταξη των ανθρώπων που αποκλείονται από την αγορά εργασίας και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.

Ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε ότι, την αμέσως επόμενη περίοδο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα στην εξειδίκευση των περιοχών, των κριτηρίων και των φορέων που θα φέρουν εις πέρας την εφαρμογή της πολιτικής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σημείωσε δε, πως είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται στην Ελλάδα το πρόγραμμα αυτό και αποτελεί σημαντικό γεγονός παρότι έρχεται έστω και με καθυστέρηση.

«Έχουμε την πεποίθηση και τη βούληση, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να αποτελέσει τον βασικότερο πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα του αύριο» σημείωσε και συμπλήρωσε πως το επόμενο ακόμη πιο σημαντικό βήμα είναι ότι η κυβέρνηση εγκαινιάζει τον διάλογο για την Πράσινη Βίβλο για την εθνική στρατηγική κοινωνικής ένταξης.

Ο υπουργός Εργασίας προσέθεσε ότι οι αποφασιστικές παράμετροι για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι η δημιουργία μιας αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και η διαμόρφωση επαρκούς και αποτελεσματικής κοινωνικής διοίκησης.

Καταλήγοντας ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι, το υπουργείο Εργασίας καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση του σχεδιασμού και της υλοποίησης πολιτικών που θα απαντήσουν στις νέες αυξημένες κοινωνικές ανάγκες και την πρόκληση του ορθολογικού σχεδιασμού ενός συστήματος κοινωνικής προστασίας που με περιορισμένους πόρους πρέπει να διασφαλίσει την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των πολιτικών μας.

«Να διασφαλίσει δηλαδή ότι οι πόροι και η στήριξη της Πολιτείας θα πάει τελικώς σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, κάτι που δεν το έχουμε πετύχει μέχρι τώρα» διευκρίνισε και τόνισε πως εκτιμά ότι ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος απαντά και στις δύο αυτές προκλήσεις.

 (πηγή: in.gr)