Χρηματοδοτική στήριξη 19 δισ. ευρώ έως το Μάρτιο 2016 προτείνει η ευρωζώνη στην Ελλάδα, ώστε να τη βοηθήσει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των επομένων 9 μηνών. Ωστόσο, η Αθήνα δεν θέλει να εμπλακεί σε μια νέα παράταση του προγράμματος που θα επεκτείνει την τρέχουσα πέμπτη αξιολόγηση έως το Μάρτιο 2016. Επιζητά δε μια σύνθεση λύση που εμπλέκει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την ΕΚΤ και η οποία θα οδηγήσει τη χώρα πίσω στις αγορές έως την άνοιξη του 2016.
Ευρωπαϊκές πηγές εκτιμούν πως εντός του προσεχούς 10ημέρου μπορεί να έχει επιτευχθεί μία συμφωνία. Αυτή όμως δεν θα είναι η συνολική λύση που επιθυμεί και επιδιώκει η Αθήνα, καθώς κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πλέον εφικτό εντός του χρονοδιαγράμματος που ορίζεται από την λήξη της παράτασης στις 30 Ιουνίου – κάτι που θα σήμαινε ότι η συμφωνία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στος τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης και ειδικότερα ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016 συζητήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί. Σε αυτό το στάδιο των διαβουλεύσεων, όλες οι ανταλλαγές πληροφοριών είναι χρήσιμες, ανέφερε η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί για τη συνάντηση του Γάλλου Επιτρόπου με τον Ν. Παππά και τον Ευ. Τσακαλώτο.
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr, TO BHMA.gr)