• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Πρώτη συνάντηση Χαρδούβελη- τρόικας

 

 

 

Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση της τρόικας με τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η επίσκεψη της τρόικας σχεδιάζεται να είναι μικρής διάρκειας και θα έχει ως βασικό στόχο την αποτίμηση της κατάστασης αναφορικά με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2014 και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου.
Η τρόικα αναμένεται να ζητήσει απαντήσεις από τον κ. Χαρδούβελη για το πως θα καλυφθεί η νέα τρύπα άνω των 600 εκατ. ευρώ που ανοίγει στον Προϋπολογισμό μετά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τις αυξήσεις και τα αναδρομικά που θα δοθούν στους ένστολους.  Από την άλλη πλευρά, ο πιο άμεσος στόχος της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση είναι να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» της τριμερούς για την ενιαία ρύθμιση με 48 ως 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Θα προβούμε σε κρίσιμες αλλαγές στη φορολογική πολιτική και στη φορολογική διοίκηση»δήλωσε την Τετάρτη στο συνέδριο του Economist o κ. Χαρδούβελης. Ορισμένοι εξέλαβαν την αναφορά ως προαναγγελία μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Ωστόσο ο Υπουργός αναφερόταν αποκλειστικά σε διαρθρωτικές αλλαγές.

 

Αισιοδοξία για την έκδοση τριετούς ομολόγου

Στο μεταξύ χθες,Τετάρτη, άνοιξε το βιβλίο προσφορών από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους έως 3 δισ. ευρώ.

Η έκδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου και σύμφωνα με την προεργασία που έχει γίνει ενδέχεται να τιμολογηθεί κοντά στο 3%-3,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ικανοποίηση από το οικονομικό επιτελείο για την έκβαση και της νέας εξόδου της χώρας στις αγορές.

H κυβέρνηση διόρισε τις Bank of America, Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche bank, Goldman Sachs, JP morgan, Morgan Stanley, Nomura, HSBC, UBS και BNP Paribas για την επικείμενη έκδοση του νέου, 3ετούς ελληνικού ομολόγου, όπως ανέφερε και η οικονομική υπηρεσία του Reuters.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει: «Η ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για τους σκοπούς επικείμενης 3ετούς ομολογιακής έκδοσης ‘αναφοράς’ σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να λάβει χώρα και να  τιμολογηθεί στο άμεσο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η έκδοση θα είναι η δεύτερη μετά την επιτυχή έκδοση  5ετούς τίτλου τον Απρίλιο, το οποίο είχε τιμολογηθεί στο 4,95%, που σηματοδότησε την πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές ομολόγων μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.