• Σήμερα είναι: Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Σήμερα πανηγυρικό Eurogroup και Ecofin

Πανηγυρικό χαρακτήρα για την ελληνική προεδρία της ΕΕ έχουν οι άτυπες συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που διεξάγονται στην Αθήνα το διήμερο 1-2 Απριλίου 2014.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο Ζάππειο Μέγαρο, άρχισε στις 09.00 το πρωί της Τρίτης με τη συνεδρίαση του Eurogroup (συμμετέχουν οι 18 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης) στην οποία αναμένεται ότι θα δοθεί η πολιτική έγκριση της (τμηματικής) εκταμίευσης δόσεων ύψους 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).Προσερχόμενος στο Ζάππειο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας δήλωσε: «Θα συζητήσουμε για το χρονοδιάγραμμα των δόσεων και την αξιολόγηση της τρόικας».

Ο Ολι Ρεν επίσης προσερχόμενος δήλωσε: «Ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις στην Ελληνική ΒουλήΠεριμένουμε σήμερα πολιτική υποστήριξη και έγκριση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff Level agrement). Η τελική απόφαση θα βγει αργότερα».

«Είναι ωραία να βρίσκομαι στην Ελλάδα καθώς η χώρα εμφανίζει πρωτογεννές πλεόνασμα και επιστρέφει στην ανάπτυξη» δήλωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Η δεύτερη συνεδρία του ECOFIN, την Τετάρτη 2 Απριλίου, θα είναι αφιερωμένη στη Μεταρρύθμιση του Κανονιστικού Πλαισίου του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος. Το πρώτο θέμα συζήτησης είναι η Δομική Μεταρρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος και βασίζεται στην παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής για τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με διαρθρωτικά μέτρα βελτίωσης της αντοχής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.