• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Σαμαράς: τα οικονομικά της ομιλίας του

 

Στη χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στην εκπομπή του Γ.Πρετεντέρη   ο πρωθυπουργός  Α. Σαμαράς αναφέρθηκε και σε μια σειρά ζητήματα της οικονομίας. Μερικά από αυτά:

Εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα διότι «ούτε το αντέχει η κοινωνία και η οικονομία, ούτε και απαιτείται από τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας». Από εκεί και πέρα, τόνισε ότι μένουν τα λεγόμενα προαπαιτούμενα και επέμεινε ιδιαίτερα στο πρωτογενές πλεόνασμα και επανέλαβε ότι «το 70% θα το δώσουμε πίσω σ’ αυτούς που είναι οι περισσότερο αδικημένοι».

Ως προς το δημοσιονομικό κενό για το επόμενο έτος, ο πρωθυπουργός είπε ότι εάν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο, μπορούμε πάντοτε να κοιτάξουμε μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία δεν ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα.»

Πράγματι το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας -δεν μπορώ να το πω εγώ παραπάνω ωμά, από αυτό που σας λέω: Είχαμε εισόδημα του 2012, ΦΑΠ το τέλος του 2010, το 2011, το 2012 και το 2013, είχαμε ΕΕΤΗΔΕ [..] Αυτό δεν πρόκειται να επανέλθει, είναι η τελευταία χειρότερη χρονιά.

Για το ύψος του δημοσιονομικού κενού ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «η τρόικα από την πλευρά της είναι άτομα τα οποία θέλουν να ξέρουν με φαρμακευτική ακρίβεια που βρίσκεται ο κάθε λογαριασμός, θα το δούνε, θα συζητήσουμε, θα διαπραγματευθούμε επαναλαμβάνω όχι σε εμπόλεμη κατάσταση, σε φυσιολογική κατάσταση».

 

Για τα μνημόνια, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το προηγούμενο ήταν ανεφάρμοστο τελικά. Η ίδια η τρόικα είπε ότι οι πολλαπλασιαστές ήταν λάθος», αλλά «το καινούριο αυτό πρόγραμμα το οποίο έχουμε σήμερα είναι εφαρμόσιμο, είναι πρόγραμμα το οποίο μπορεί να βγει». Επέμεινε δε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση για νέο μνημόνιο».

Η χειρότερη φορο-χρονιά

 

Αναφερόμενος στο θέμα της υπερφορολόγησης είπε ότι «η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της στο φορολογική απόδοση, πλην φοροφυγάδων βεβαίως, που και με αυτούς δεν ξέρω πόσοι έχουν μειωθεί, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εγώ είμαι ο θεωρητικός θερμός υποστηρικτής και εύχομαι αυτό να γίνει και πράξη, της άποψης ότι στην Ελλάδα ο φόρος είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πρέπει, πρέπει να πάει παράδειγμα των κερδών των επιχειρήσεων και τα λοιπά για όλες τις επιχειρήσεις στο 15% παντού. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει χαμηλότερα από το δικό μας. Πράγματι το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας, δεν μπορώ να το πω εγώ παραπάνω ωμά, από αυτό που σας λέω. Είχαμε εισόδημα του 2012, ΦΑΠ το τέλος του 2010, του 2011, του 2012 και του 2013, είχαμε ΕΕΤΗΔΕ . Αυτό δεν πρόκειται να επανέλθει, είναι η τελευταία χειρότερη χρονιά».

Ενιαίος φόρος ακινήτων

 

Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι πολλοί βουλευτές «είχανε αντιρρήσεις στα θέματα των στρεβλώσεων,  και πιστεύω ότι πολλά διορθώνονται με τις παρεμβάσεις των βουλευτών, πολλά θα διορθωθούν με τις παρεμβάσεις των βουλευτών. Νομίζω ότι όπως είδατε, μαζέψαμε ζητήματα τα οποία υπήρχαν, για στάνες και τα λοιπά, αυτά δεν πρόκειται να γίνουν».

Σημείωσε δε ότι βρήκε πολύ σωστή την ιδέα που διατυπώθηκε «μήπως θα μπορούσαμε το φόρο των ακινήτων να τον περάσουμε στους Δήμους με ανταποδοτικότητα».