• Σήμερα είναι: Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Σκληραίνει τη στάση της η ΕΚΤ

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να άρει την εξαίρεση που είχε προβλεφθεί για τα εμπορεύσιμα χρηματοδοτικά μέσα που εκδίδονται ή είναι εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο και βάσει των οποίων οι ελληνικές τράπεζες είχαν πρόσβαση στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Το αιτιολογικό της απόφασης αναφέρει πως η άρση της εξαίρεσης είναι σύμφωνη με τους ισχύοντες κανόνες του Ευρωσυστήματος, δεδομένου ότι επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα «να αναλάβει την επιτυχή ολοκλήρωσητης επανεξέτασης του προγράμματος».

Στη βάση αυτή πηγές του Ευρωσυστήματος που ερωτήθηκαν από το in.gr ξεκαθάρισαν πως η σχετική απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ δεν σχετίζεται με τη συνάντηση Βαρουφάκη – Ντράγκι.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος η απόφαση της ΕΚΤ δεν επηρεάζει τα επίπεδα ρευστότητας της ελληνικής αγοράς, καθώς οι τράπεζες θα υποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση από τον ELA κάτι που όπως τόνισε ο ίδιος θα βαρύνεται αναπόφευκτα με μεγαλύτερο κόστος.

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ ξεκαθαρίζεται πως η αναστολή δεν έχει καμία επίπτωση στο status αντισυμβαλλομένων των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς οι ανάγκες ρευστότητας που επηρεάζονται μπορούν να ικανοποιηθούν από την εθνική κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωσυστήματος.

(πηγή: in.gr)