Στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα διαπιστώθηκε χθες μετά τις συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί με τους εκπροσώπους των δανειστών. Αναζητείται πια πολιτική απόφαση από μέρους της κυβέρνησης.
Στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ η Κυβέρνηση δέχθηκε χθες να υιοθετήσει 289 συστάσεις σε σύνολο 329, υπαναχωρώντας σε 15 θέματα στα οποία επέμενε η τρόικα.
Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα η κυβέρνηση πρότεινε να απελευθερωθεί αρχικά η τιμή μόνο στα φαρμακεία με ένα ανώτατο όριο που θα είναι οι σημερινές ανώτατες τιμές με βάση τη διατίμηση και με κατάργηση του περιθωρίου κέρδους 33% των φαρμακοποιών. Δέχθηκε δε να απελευθερωθεί η διάθεση των φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ σε περίπτωση που κατά την τρίμηνη πιλοτική εφαρμογή δεν πέσουν οι τιμές.
Στο γάλα οι διαφορές των δύο πλευρών έχουν σχεδόν εκλείψει. Υπάρχει συμφωνία για κατάργηση του όρου «φρέσκο» και οι ενστάσεις περιορίζονται μόνο στο αν θα υπάρξει πρόσθετη κατηγορίας γάλακτος με τη σήμανση «μιας ημέρας».
Στα βιβλία η τρόικα συμφώνησε να εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης να ισχύει ενιαία τιμή μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία και μόνο για την 1η έκδοση και σε όλα τα υπόλοιπα να απελευθερωθεί η ελάχιστη τιμής πώλησης.
Χθες, Τρίτη, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το προσεχές Eurogroup δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και ότι η ελληνική πλευρά αναμένει «κατ’ ελάχιστον» μια δήλωση της τρόικας περί επαρκούς προόδου των διαπραγματεύσεων. Εάν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρξει συμφωνία για το επικαιροποιημένο μνημόνιο τότε η έγκριση για την δόση θα δοθεί από το Eurogroup το πιθανότερο μέσω τηλεδιάσκεψης ή σε επόμενη συνεδρίασή του (στην Αθήνα την 1η Απριλίου).
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες το Eurogroup την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να σταθμίσει με πολιτικά κριτήρια την ελληνική πρόοδο και να μην σταθεί δογματικά απέναντι στην αξιολόγηση απομονώνοντας μεμονωμένες αστοχίες σε κάποιες μεταρρυθμίσεις.