• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Συζήτηση με τρόικα για τα κόκκινα δάνεια

«Κόκκινα» δάνεια, ρευστότητα και μείωση της γραφειοκρατίας, μέσω της απλοποίησης της αδειοδότησης, ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σε ό,τι αφορά στα «κόκκινα» δάνεια η όποια ρύθμιση αποφασιστεί για αυτό το θέμα «δεν θα έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών» σχολίασε μετά τη συνάντηση, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τα στελέχη του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Εργασίας) ενώ, όπως σχολίασε το ίδιο στέλεχος, μετά τη σημερινή συνάντηση, η τρόικα δεν πιέζει την ελληνική πλευρά να κάνει ή να μην κάνει κάτι για το θέμα.

«Είμαστε νοήμονες θέλουμε μια λύση με ουδέτερο αποτέλεσμα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και καταλαβαίνουν το πρόβλημα».

Για το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων το υπουργείο γνωστοποίησε στα στελέχη της τρόικας ότι έχει στόχο να προχωρήσει σε μελέτη για να διαφανεί εάν ωφελεί το μέτρο την αγορά «και αν δεν είναι αποδοτικό δεν θα επιμείνουμε στην εφαρμογή του» είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Επίσης, η ίδια πηγή σημείωσε ότι ενημερώθηκε η τρόικα σχετικά με την ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για τη μείωση των αδειοδοτήσεων. Το έργο έχει ανατεθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα.

«Γιατί δεν γίνεται αυτό από το ίδιο το δημόσιο; Διότι το σύστημα έχει εγγενείς αδυναμίες ή λειτουργεί το σύστημα της αδράνειας και η Παγκόσμια Τράπεζα έχει και εμπειρία και αξιοπιστία για να ολοκληρώσει σε σύντομο χρόνο το έργο» είπε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι στόχος τής τρόικας είναι να προχωρήσουν τα μέτρα φιλελευθεροποίησης της αγοράς και η ορθή λειτουργία των δομών του υπουργείου, κάτι που είναι στόχος και του ίδιου του υπουργείου.

Για το σχέδιο της αναπτυξιακής πορείας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να υπάρξει ένα πλάνο και έγινε ενημέρωση και για την επόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που σχεδιάζεται (ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, μεταποίηση, κατασκευές).

Για την πλατφόρμα για φόρους υπέρ τρίτων έγινε ενημέρωση σε ποιον βαθμό λειτουργεί, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να είναι εμπροσθοβαρές, για τη ρευστότητα στην αγορά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα συμβάλουν σε αυτό τον σκοπό.