• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Συμφωνία έως 14 Δεκεμβρίου;

Να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης έως τις 14 Δεκεμβρίου ζήτησε χθες το EuroWorking Group από Ελλάδα και τρόικα. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, στη συζήτηση στο EuroWorking Group,  αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και διατυπώθηκε η «έντονη προτροπή» του οργάνου να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης ως τις 14 Δεκεμβρίου 2014. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης. Ωστόσο, δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει πως ίσως απαιτηθεί μια «βραχυχρόνια τεχνική παράταση».  Και τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου.

Εξάμηνη παράταση;

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, oι υπουργοί της ευρωζώνης εξετάζουν να παραταθεί κατά έξι μήνες, μέχρι τα μέσα του 2015, το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, που λήγει στα τέλη του έτους.

Στόχος της παράτασης είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων.

Διάψευση περί εκλογών

Σήμερα το πρωί συναντώνται ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε.Βενιζέλο, προκειμένου να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα, μέτρα που απορρίπτονται -όπως φαίνεται- από την κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε σε «βαθιά πολιτικούς λόγους» τη δυσπιστία των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα και την επιφυλακτικότητά τους «να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση».

Πρόσθεσε δε ότι οι αναγκαίες εγγυήσεις που ζητούν οι εταίροι «θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια».
Η αναφορά αυτή προκάλεσε αίσθηση, ωστόσο, συνεργάτες του έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν εννοούσε εκλογές, εξηγώντας ότι ο κ. Βενιζέλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα να επισπευστεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται ζήτημα πρόωρων εκλογών εξακολουθεί να εμφανίζεται και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.  Χαρακτηριστική η αντίδρασή του ερωτηθείς για την ερμηνεία της παραπάνω δήλωσης του Ευ.Βενιζέλου: «Εκλογές, ποιες εκλογές; Έχετε συνδικαλιστικές εκλογές; Γιατί εγώ δεν έχω.»

 

(πηγή:in.gr, ΤΟΒΗΜΑ ,  ΑΠΕ)