• Σήμερα είναι: Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνάντηση για τα προβληματικά δάνεια

Συζητούνται σήμερα τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών σε συνάντηση του διοικητή της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλου με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Το κυρίαρχο θέμα αφορά στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, υπό το φως των ευρημάτων του διαγνωστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η Black Rock στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, η ΤτΕ θα δώσει στη δημοσιότητα και την ετήσια έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει συνολική αποτίμηση για την πορεία της οικονομίας, καθώς και τις προοπτικές για το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ είχε απαιτήσει από τις τράπεζες να παρουσιάσουν, μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη 2013, στρατηγική για τη βελτίωση των προβληματικών πιστωτικών τους εργασιών (πχ με την ενδυνάμωση των εσωτερικών μονάδων διαχείρισης ληξιπροθέσμων και την εξωτερική ανάθεση σε ειδικούς), προκειμένου η ίδια, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, να καταθέσει αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα αντιμετωπίσει τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν στην αξιολόγηση.

Επιπροσθέτως, χρησιμοποιώντας την αξιολόγηση των προβληματικών πιστωτικών εργασιών των τραπεζών ως πηγή, η ΤτΕ θα εκδώσει, μέχρι το τέλος του 2013 και σε διαβούλευση με τους ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, ένα χρονικά ορισμένο πλαίσιο για τις τράπεζες, ώστε να διευκολύνουν τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανειζομένων, χρησιμοποιώντας τυποποιημένα πρωτόκολλα.

Αυτά περιλαμβάνουν διαδικασίες αξιολόγησης, κανόνες εμπλοκής, καθορισμένα χρονοδιαγράμματα και στρατηγικές τερματισμού.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, είχε δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για την εξεύρεση τρόπων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ρύθμισης του χρέους για τα νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες. Βέβαια, το θέμα παραμένει ακόμη ανοικτό και αποτελεί αντικείμενο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετείται και η υιοθέτηση των ορισμών, σε όρους όπως «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και «συνεργάσιμοι δανειολήπτες», ως καθοδήγηση για το δικαστικό Σώμα και τις τράπεζες, με στόχο την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.