• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Ε.Ε.: Συνάντηση κορυφής με Τσίπρα

Στο αίτημα του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αποφάσισε να καλέσει την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αλλά και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε μια συνάντηση σήμερα το βράδυ που θα κρίνει το μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας.

Γιάννης Δραγασάκης: ποιες είναι οι δυσκολίες

Στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στις στοχεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στο υφιστάμενο πρόβλημα ρευστότητας, αλλά και στον Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρθηκε χθες Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην εκπομπή της Έλλης Στάη στον ALPHA.
Αναφερόμενος σε όσα εξασφάλισε η κυβέρνηση με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανέφερε πως προέκυψαν αρκετά θετικά πράγματα. «Αρχίσαμε δεχόμενοι απίστευτη πίεση για να ολοκληρώσουμε την πέμπτη αξιολόγηση η οποία κόλλησε το Μάιο του 2014 και ήθελαν να το κάνουμε εμείς. Ξεφύγαμε από αυτό και περάσαμε σε μια θέση που μιλούσε για ένα πρόγραμμα με στοιχεία συμφωνημένα από κοινού. Πετύχαμε να υπάρξει μείωση στο πλεόνασμα», είπε. Ερωτηθείς που «κόλλησε» αυτή η συμφωνία υποστήριξε πως κάποιοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι, πέρασαν σε μια «στρεβλή» ερμηνεία της συμφωνίας και άρχισαν να ζητούν τα παλιά. «Αντί να εξειδικεύσουν τη συμφωνία άρχισαν τον επικοινωνιακό πόλεμο. Και αν μέναμε εκεί δεν θα υπήρχε πρόβλημα, όμως άρχισε μια προσπάθεια χρηματοπιστωτικής ασφυξίας με την ελπίδα πως θα υπαναχωρούσαμε όπως και οι προηγούμενοι από εμάς», τόνισε.

Για το υφιστάμενο πρόβλημα ρευστότητας είπε πως υπάρχουν υποχρεώσεις που για να καλυφθούν θα πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία με τους εταίρους. «Θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν εξασφαλιστεί πως όλοι οι θεσμοί και οι φορείς δεν παίξουν το ρόλο τους», σημείωσε.

Τοποθετούμενος επί της σημερινής εξαμερούς συνάντησης που θα έχουν ο πρωθυπουργός και ο ίδιος στις Βρυξέλλες εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι θετικό το αποτέλεσμα και πως θα γίνει εξειδίκευση της συμφωνίας για να προχωρήσουν τα πράγματα.

Στη βάση αυτή τόνισε πως μονομερής ενέργεια είναι το γεγονός πως η ΕΚΤ δεν ανταποκρίθηκε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Όσο για την αξιολόγηση την οποία επανέφερε στο τραπέζι η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ας μας αφήσουν να προχωρήσουμε σε νόμους και να τους αξιολογήσουν. Δεν αφήνουν την κυβέρνηση να κυβερνήσει». Αναφερόμενος ενδεικτικά στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως συζητήθηκε και στο Euro Working Group είπε πως έγιναν γενικά σχόλια και όχι προτάσεις για αυτό. «Από τη μία δεν μας δίνουν τα χρήματα, από την άλλη δεν μας αφήνουν να νομοθετήσουμε για να μαζέψουμε χρήματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

 

(πηγή: IN.GR, ΤΟΒΗΜΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)