• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024

Συνεχίζεται η αγωνία για τη συμφωνία

 

 

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται να συζητηθούν στο Μαξίμου οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς. Μέχρι λίγο μετά τις 10:30 το βράδυ της Κυριακής δεν είχε υπάρξει επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με άλλον ηγέτη.

Χθες το βράδυ διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία αποχώρησε, και τους εκπροσώπους των Θεσμών, καθώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινός τόπος. Η ελληνική αντιπροσωπεία απέδωσε το αδιέξοδο στην επιμονή των δανειστών για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού «αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ».

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες παρέστη το Brussels Group. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα κατέθεσε μέτρα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016, ενώ το Brussels Group ζητούσε μέτρα 2,6 δισ. ευρώ. έως το τέλος 2016, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή. Η τεχνοκρατική ομάδα εταίρων και πιστωτών ζήτησε από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να καλύψει την διαφορά των 0,6 δισ. ευρώ με μειώσεις συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στην ΔΕΗ από 13% σε 23%. Η ελληνική πλευρά δεν το δέχτηκε, οι συζητήσεις διακόπηκαν και η διαπραγματευτική ομάδα επιστρέφει στην Αθήνα.

Το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στο Eurogroup της Πέμπτης, το οποίο θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο.

 

Οι απόψεις του ΔΝΤ

Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας ζητά από τους ευρωπαίους πιστωτές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με παρέμβαση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, λίγες ώρες μετά το αδιέξοδο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. Από την άλλη τονίζει την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να πάρει αξιόπιστα μέτρα που θα διασφαλίζουν τους αναθεωρημένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε ανάρτηση που έκανε ο Ολιβιέ Μπλανσάρντ στο επίσημο blog του ΔΝΤ με τίτλο «Ελλάδα: Μια αξιόπιστη συμφωνία θα απαιτήσει δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές» αναφέρει πως την ίδια στιγμή που η κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ – κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται μια απλή ερώτηση: «Πόση προσαρμογή πρέπει να γίνει από την Ελλάδα και πόση από τους επίσημους πιστωτές της;»