• Σήμερα είναι: Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.- Δεύτερη ημέρα

 

 

Σήμερα Παρασκευή, δεύτερη και τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής στην Ε.Ε. , οι ηγέτες επικεντρώνονται σε τρία καίρια ζητήματα: Τη συμφωνία διασύνδεσης με Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία, το ζήτημα της «ευελιξίας» του Συμφώνου Σταθερότητας και την σύγκρουση για την ηγεσία της Κομισιόν.

Στο ζήτημα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλα μοιάζουν να έχουν κριθεί. Οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις (με πρώτες τη Ρώμη και το Παρίσι) έχουν πει το «ναι» στον Γιούνκερ, στη συμμαχία έχει προστεθεί και το ALDE και θετικοί είναι μέχρι και οι πρωθυπουργοί Ολλανδίας και Σουηδίας.

Μόνο ο Κάμερον επιμένει στην αντίθεσή του και προσέρχεται στο τραπέζι της Παρασκευής με πρόθεση να καλέσει σε ψηφοφορία για τον Γιούνκερ. Όπως φαίνεται, μόνο ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν είναι πρόθυμος να ψηφίσει «όχι».

Με αυτόν τον τρόπο, με την απομάκρυνση δηλαδή από την πρακτική «συναίνεσης και παζαριών» που συνήθως ακολουθείται στα τραπέζια των «28», ο Κάμερον θα εκβιάσει δική του ήττα -η οποία, όταν επιστρέψει στο Λονδίνο, θα προστεθεί ως πολύ πικρό σημείο στη συζήτηση για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ.

Εξαιτίας αυτών, η Άνγκελα Μέρκελ διαμήνυσε από την άλλη πλευρά ότι είναι διατεθειμένη για αντιστάθμισμα της βρετανικής ήττας, με «καλό συμβιβασμό» στη γενικότερη ατζέντα αλλαγών που επιδιώκει το Λονδίνο.

Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του, είπε πως «εάν ζητηθεί από τη Βρετανία ψηφοφορία, τότε είμαι υπέρ του να γίνει». «Υπάρχουν κάποιες φορές που η Ευρώπη πρέπει να πει τι θέλει» ανέφερε χαρακτηριστικά.