• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Τέλος Ιουνίου οι πληρωμές στο ΔΝΤ

Στην ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει αύριο Παρασκευή τη δόση των 305 εκατ. ευρώ ως όφειλε, αλλά θα αποπληρώσει το σύνολο των δόσεων του Ιουνίου συνολικού ύψους 1,56 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ομαδοποιήσει τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου και να τις καταβάλει στο τέλος του μήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχαν συγκεντρώσει τα 305 εκατ. ευρώ, όπως και τα 335 εκατ. ευρώ της καταβολής της 12ης Ιουνίου.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην καταβολή μισθών και συντάξεων από ό,τι στην πληρωμή των εξωτερικών υποχρεώσεων.

Το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρει πως από τη στιγμή που δεν έχει διασφαλισθεί η χρηματοδότηση της χώρας από τους πιστωτές και η διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι σε εξέλιξη, δεν θα υπήρχε λόγος να δοθεί μια δόση από τις τέσσερις, εάν εκ των πραγμάτων δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να καταβληθούν εντός του Ιουνίου οι υπόλοιπες δόσεις.

Σημειώνεται πως η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ πως είναι πεπεισμένη πως η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της και θα καταβάλει τη δόση.

 

 

(πηγή: in.gr)