• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Τα διαδικαστικά της δίμηνης παράτασης

Χθες το βράδυ απεστάλη η επιστολή της Ελλάδας για τη δίμηνη παράταση και τη γραμμή ECCL σε όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF/ESM).

Αποτελείται από δύο σελίδες στις οποίες η κυβέρνηση ζητεί αρχικά την υπαγωγή στη γραμμή ΕCCL σημειώνοντας παράλληλα ότι θα χρειαστεί δύο μήνες παράταση για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος σύμφωνα και με την απόφαση του Eurogroup.

«Υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του Eurogroup γιατί ξεμπλοκάραμε και μπαίνουμε πια σε τροχιά συμφωνίας με δίμηνη παράταση τη στιγμή που όλοι έλεγαν ότι πάμε σε εξάμηνη» έλεγαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ από τις Βρυξέλλες, αλλά αμέσως μετά συμπλήρωναν: «υπάρχει όμως και μεγάλη ανησυχία για την πτώση στο χρηματιστήριο».

Άλλωστε, όπως αναφέρει σε συνεργάτες του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να υπάρξουν εμπόδια σε αυτά τα πρώτα βήματα της επαναφοράς σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Σήμερα  θα γίνει τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.

Παραλλήλως η τρόικα ετοίμασε την ενδιάμεση πραγματολογική έκθεση (factual report) για τα πεπραγμένα της Ελλάδας και όσα δεσμεύεται να υλοποιήσει η χώρα μας ως το τέλος Φεβρουαρίου για να κλείσει η αξιολόγηση η οποία θα τεθεί υπόψη των κοινοβουλίων (όπως το Γερμανικό και το Φινλανδικό) που θα κληθούν να εγκρίνουν την παράταση.

(πηγή:in.gr)