• Σήμερα είναι: Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα κείμενα του αναθεωρημένου μνημόνιου

Το υπουργείο Οικονομικών ανήρτησε στην ιστοσελίδα του τα κείμενα του αναθεωρημένου μνημονίου που συμφωνήθηκε με την τρόικα τον Ιούλιο του 2013 και περιλαμβάνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις οικονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μέτρων που συμφώνησε να τηρήσει η Ελλάδα.

Πρόκειται για το «Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής» και το «Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών».

Στο Μνημόνιο καταγράφονται με σαφήνεια οι προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά ως το τέλος Σεπτεμβρίου για την έγκριση της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup του Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα συμφώνησε μεταξύ άλλων στα εξής:

-Κινητικότητα. «Ως προαπαιτούμενη δράση, θα εκδώσουμε όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πράξεις ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας τουλάχιστον 4,200 τακτικοί υπάλληλοι μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Θα ολοκληρώσουμε τη μετακίνηση τουλάχιστον 12,500 τακτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και τουλάχιστον άλλων 12,500 τακτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013. Η συνέπεια των στόχων κινητικότητας με τους στόχους αποχώρησης θα συνεπάγεται ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών που είναι στο πρόγραμμα θα αποχωρήσουν. Ο μισθός των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας θα μειωθεί στο 75 τοις εκατό. Θα αξιολογηθούν μέσα σε ένα πλαίσιο αξιολόγησης ορισμένο κεντρικά το οποίο θα θεσπιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, πριν την μετακίνηση σε νέες θέσεις ή την αποχώρηση (αν αποτύχουν να μετακινηθούν)».

-ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ. «Για την μείωση περαιτέρω καθυστερήσεων στις αποκρατικοποιήσεις και ρευστοποιήσεις φορέων που δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν, θα κάνουμε τα επόμενα βήματα ως προαπαιτούμενη ενέργεια : (i) ανακοινώσουμε επίσημα την αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ με στόχο την ολοκλήρωση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, (ii) εκδώσουμε την πενταετή τιμολογιακή πολιτική (για την περίοδο 2014-2018) για την ΕΥΑΘ (τιμολόγια νερού) και (iii) υιοθετήσουμε νομοθετικές πράξεις που θα επιτρέπουν την πληρωμή των χρωστούμενων προς την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ απευθείας από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπροθέσμων (η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ θα εκδοθεί στο Q4 2013). Επιπρόσθετα, και σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του προαπαιτούμενου, θα επικυρώσουμε το ποσό της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων στις δύο εταιρίες ύδρευσης μέχρι το τέλος Αυγούστου και θα εκκαθαρίσουμε αυτές τις οφειλές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Θα εκδώσουμε επίσης Κοινή Υπουργική Απόφαση για την μετακίνηση του δεύτερου πακέτου των 250 ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ».

-Δικηγόροι. «Θέσπιση νέου Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας» με στόχο την κατάργηση της υποχρεωτικής παρουσίας των δικηγόρων σε σειρά πράξεων.

Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης

Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής

Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών πολιτικών


Παπαστάθης Αργύρης
Πηγή tovima.gr