• Σήμερα είναι: Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Τηλεδιάσκεψη με Euro Working Group

Σήμερα θα γίνει η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group  για το ελληνικό αίτημα. Θέμα συζήτησης είναι η εξειδίκευση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσει μια πολιτική απόφαση για πρόωρη εκταμίευση δόσεων (τον Απρίλιο) στο έκτακτο Eurogroup που αναμένεται την Παρασκευή ή την Δευτέρα. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι «τέθηκε επί τάπητος» το ζήτημα της επιστροφής των 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF/ESM (μέρος του πακέτου των 10,9 δισ. ευρώ που επεστράφη από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο μετά τις 20 Φεβρουαρίου). Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI, ο πρόεδρος του Eurgroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε επιστολή στον EFSF και στον επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ ώστε να μελετηθεί άμεσα το αίτημα της ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ.

Χθες το μεσημέρι  η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι συνεχίζονται οι συναντήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και εκπροσώπων των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ για την εξειδίκευση της λίστας των μεταρρυθμίσεων. «Χωρίς την εξειδικευμένη λίστα, δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε οποιαδήποτε απόφαση» σχολίαζε την ίδια ώρα αξιωματούχος της ευρωζώνης στο ΑΠΕ.
Κομβικής σημασίας σε αυτή την πρώτη λίστα είναι είναι η κατάργηση των εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ, όπως αυτές που ισχύουν στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Η αναπληρωτής υπουργός κυρία Νάντια Βαλαβάνη παραδέχθηκε ότι εξετάζεται η αύξηση του ΦΠΑ σε «κοσμοπολίτικα» νησιά. Επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις πληροφορίες για πρόταση της ελληνικής πλευράς να εξαιρεθούν τα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων από το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ, η κυρία Βαλαβάνη σχολίασε «Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή».
Χθες  κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να περιορίσουν τις εντυπώσεις που δημιούργησαν αυτές οι δηλώσεις λέγοντας ότι υπάρχουν και νομικά κωλύματα σε ένα τέτοιο σχέδιο. Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό κεφάλαιο στο πακέτο των συνεννοήσεων με τους τρεις θεσμούς είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των Περιφερειακών Αεροδρομίων, η είσοδος ιδιωτών στον ΟΣΕ, ακόμη και η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ.
(πηγή: TOBHMA.gr)