• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Την Παρασκευή το ν/διο, ψήφιση την Κυριακή

Αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς υπηρεσιών και προϊόντων και ένα νέο κύμα απελευθέρωσης προστατευμένων επαγγελμάτων και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές σε τρεις περιοχές της χώρας, φέρνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης από την ψήφιση του οποίου εξαρτάται η καταβολή των δόσεων της βοήθειας στην Ελλάδα.

Ρυθμίσεις που αφορούν στις αρμοδιότητες των περισσότερων Υπουργείων περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο των 191 σελίδων που δόθηκε στα κόμματα το απόγευμα της Πέμπτης και αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή το βράδυ.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή αναμένεται το πρωί της Παρασκευής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ώστε να ψηφιστεί ως το βράδυ της Κυριακής.

Το νομοσχέδιο είναι χωρισμένο σε τρία άρθρα:

-Το πρώτο άρθρο περιλαμβάνει τις διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τα φάρμακα και τα φαρμακεία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το λιανεμπόριο, τα υγρά καύσιμα, τα βιβλία, τα αρτοποιεία, τα δομικά υλικά, τις τουριστικές μεταφορές και τα τουριστικά λιμάνια.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στην αγορά στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές -πιλοτικά- σε τρεις περιοχές της χώρας.

Το πρώτο άρθρο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις του υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης (αποζημιώσεις, επιδόματα ανεργίας, διαθεσιμότητα), Υγείας (διαθεσιμότητα και κινητικότητα στα Νοσοκομεία), Εργασίας (μείωση εργοδοτικών εισφορών, ζητήματα ΟΑΕΕ, μακροχρόνιοι άνεργοι), Υποδομών (ΟΣΕ) και Ενέργειας.

Στο ίδιο άρθρο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για το επαγγέλματα του αναλογιστή και του εκτιμητή, διατάξεις που αφορούν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και γενικά θέματα αποκρατικοποιήσεων (π.χ. Ιππόδρομος). Παράλληλα ρυθμίζονται οργανωτικά θέματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, ζητήματα της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΔΔΗΧ.

-Στο δεύτερο άρθρο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον τραπεζικό κλάδο που επιτρέπουν την ταχύτερη ιδιωτικοποίησή του.

-Στο τρίτο άρθρο περιλαμβάνονται όλες οι ρυθμίσεις του μίνι-φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν στα πρόστιμα και άλλες διατάξεις.