O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι παραμένουν 11 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ξέρουμε περισσότερα στο τέλος του μήνα (σ.σ.: εννοεί την ανακοίνωση τωνstress test των τραπεζών), αλλά ακόμη και τότε δεν θα τα ξέρουμε όλα» τόνισε.
Για αυτό το θέμα εξήγησε ότι θα δοθεί στις τράπεζες ένα διάστημα 6-9 μηνών για να αποφασίσουν πως θα καλύψουν τις ανάγκες τους (εφόσον προκύψουν) και έτσι μετά από αυτό το διάστημα θα υπάρχει σαφής εικόνα για τα 11 δισ. ευρώ.
Ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα χρήματα απάντησε ότι υπάρχουν τρεις εκδοχές:
- Να επιστραφούν στον EFSF για τη μείωση του χρέους.
- Να παραταθεί για ένα χρόνο η διαθεσιμότητά τους για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται (τράπεζες) κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα.
- Αν όμως μιλάμε για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικό σκοπό (όχι για τις τράπεζες) τότε η αλλαγή αυτή πρέπει να περάσει από το Συμβούλιο του EFSF και ίσως και από ορισμένα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Ο ίδιος θύμισε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα επιτρέψει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ και ότι ήδη έχουν εκταμιευθεί 143 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό (EFSF).
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και εκτελών χρέη Επιτρόπου ΟικονομικώνΓιούρκι Κατάινεν επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τόνισε ότι στην Ελλάδα έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος σημειώνοντας ωστόσο ότι η οικονομική «κατάσταση δεν ακόμη όσο σταθερή και εύρωστη» θα έπρεπε.
(πηγή: TO BHMAonline.gr)