• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Το ενεργειακό “καίει” τις βιομηχανίες

 

Την ανάταξη της χαμένης ανταγωνιστικότητας ως προς το κόστος ενέργειας, που σήμερα καταδικάζει δυναμικές, καινοτόμες, εξωστρεφείς επιχειρήσεις και κλάδους σε φυγή από την Ευρώπη, ζητάει από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

Η Ένωση, σε υπόμνημά της, ενόψει των συναντήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 3-4 και 20 – 21 Μαρτίου 2014, υπογραμμίζει: «Ενώ αναλωνόμαστε στη συζήτηση για το κλίμα, έχει ξεχαστεί εντελώς το ζήτημα της επίδρασης αυτών των πολιτικών στο κόστος της ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες (περισσότερες  από 30) συσκέψεις σε όλα τα επίπεδα για ένα ζήτημα που καθημερινά, στην κυριολεξία, κλείνει επιχειρήσεις και αφήνει στον δρόμο χιλιάδες εργαζομένους. Εντούτοις κανένα ουσιαστικό μέτρο, ακόμα και από αυτά που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία (πχ η αντιστάθμιση ρύπων), δεν έχει εφαρμοστεί για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής».

Περισσότεροι από 100 διευθύνοντες σύμβουλοι βιομηχανικών ομίλων από όλη την Ευρώπη (μαζί και η ΕΒΙΚΕΝ) συνυπογράφουν υπόμνημα το οποίο θα παρουσιαστεί επισήμως σε συνέντευξη Τύπου που θα οργανώσει στις 27 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιομηχανιών Εντάσεως Ενέργειας IFIEC, μέλος της οποίας είναι και η ΕΒΙΚΕΝ, και απηχεί την αγωνία όλης της βιομηχανικής και παραγωγικής βάσης της Ευρώπης για τις συνέπειες των πολιτικών για το Κλίμα, στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της ΕΒΙΚΕΝ είναι οι: ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, Air Liquide HELLAS, ΑΚΡΙΤΑΣ, ΓΙΟΥΛΑ ΥΑΛΟΥΡΓΙΑ, ΕΛΒΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ & ΧΗΜΙΚΑ ELFE, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΛΥΒΟΣ, ENERGEAN, ΚΕ.Β.Ε., LINDE Hellas, ΜΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΡΤΟΥ, ΜΕΓΑ, ΠΑΚΟ, ΣΙΔΕΝΟΡ, SOVEL, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΤΙΤΑΝ, ΧΑΛΚΟΡ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, ΧΑΛΥΨ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ