Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν σήμερα Δευτέρα στη Βάρνα της Βουλγαρίας ο επικεφαλής της Ε.Ε. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα κινηθούν λίγο πολύ στη γραμμή των αποφάσεων της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής, ουδείς όμως είναι σε θέση να προβλέψει τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο Τούρκος Πρόεδρος.
Στον κατάλογο των θεμάτων από την πλευρά των ευρωπαίων έχουν τεθεί η αποσάθρωση του κράτους δικαίου στην Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, η αμφιλεγόμενη διμερής συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, η κλινικά νεκρή προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ, η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μιας οργάνωσης κούρδων ανταρτών στη Συρία, οι ενέργειες της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Κύπρο.
H Άγκυρα θα διεκδικήσει:
α. Επανενεργοποίηση της ενταξιακής της πορείας με ξεπάγωμα / άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Στο έγγραφο που έχει ετοιμάσει το τούρκικο υπ. Εξωτερικών σημειώνει ότι ο Γιούνγκερ έχει δεσμευθεί στην τουρκική κυβέρνηση για προώθηση έξι διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.
β. Εφαρμογή των 7 ανεκπλήρωτων προαπαιτούμενων από σύνολο 72 κριτηρίων, για να αρθούν οι διατυπώσεις έκδοσης ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη.
γ. Προώθηση και αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας.
δ. Επίσπευση των διαδικασιών προς εκταμίευσης των κονδυλίων του δευτέρου πακέτου της βοήθειας ύψους 3 δις. ευρώ προς την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες με μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εμπλοκή της Άγκυρας.
Σ. Πιτσιόρλας: Προοπτικές ανάπτυξης
Η προοπτική της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 ενισχύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με το Ελληνικό, το Αφάντου, τον Αστέρα Βουλιαγμένης και την Κασσιώπη στην Κέρκυρα, να δείχνουν τη μεγάλη αλλαγή, σε σχέση με το παρελθόν, που έχει συντελεστεί τα τρία τελευταία χρόνια ως προς τη διαχείριση των μεγάλων επενδύσεων. Αυτό υπογραμμίζει ο υφυπουργός οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο υφυπουργός σημειώνει ότι με σκοπό να βελτιωθεί, περαιτέρω, το επιχειρηματικό κλίμα θα δοθεί έμφαση σε πέντε άξονες, με σημαντικότερο αυτόν του συντονισμού των υπηρεσιών ενώ εκτιμά ότι «η συγκρότηση κεντρικού συντονιστικού οργάνου υπό την προεδρία του ίδιου του Πρωθυπουργού θα συμβάλλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση».
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, τα μέχρι σήμερα έσοδα του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» πλησιάζουν το 1,5 δισ. ευρώ και άμεσα θα κατατεθούν από το Υπουργείο στη Βουλή βελτιώσεις του προγράμματος με την εισαγωγή νέων προϊόντων στον τομέα των χρηματοοικονομικών επενδύσεων.
Περιφερειακό Συνέδριο για Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κ. Μακεδονία
Το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο για την Κεντρική Μακεδονία θα βρεθεί στο επίκεντρο του τριήμερου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, στη Θεσσαλονίκη.
Οι εργασίες του συνεδρίου «Κεντρική Μακεδονία: Πόλος Ανάπτυξης – Πύλη Συνεργασίας» ανοίγουν στις 10 το πρωί, με ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, και θα ακολουθήσουν 15 θεματικές ενότητες το τριήμερο, στις οποίες θα κάνουν παρεμβάσεις 28 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης
Είναι το 11ο κατά σειρά Περιφερειακό Συνέδριο και η διάρκειά του είναι τρεις ημέρες, αντί για δύο που ήταν όλα τα προηγούμενα. Στόχος του είναι να γίνει καταγραφή των προτάσεων και απόψεων των εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών φορέων, που θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή, το οποίο θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2012».
Δεύτερες σκέψεις για τις αντικειμενικές αξίες
Το Υπουργείο Οικονομικών φέρεται να σκέφτεται να ξανασυζητήσει το θέμα των πολύ μεγάλων αυξήσεων τιμών ζώνης που πρότειναν οι πιστοποιημένοι. Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την υπέρμετρη αύξηση των τιμών σε περιοχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις για επιβάρυνση της “λαϊκής κατοικίας” στο ΥΠΟΙΚ ετοιμάζονται να παραπέμψουν στη δευτεροβάθμια επιτροπή τον καθορισμό τιμών σε “λαϊκές” περιοχές στις οποίες προτάθηκαν σημαντικές αυξήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ορισμένες περιοχές της δυτικής Αττικής οι προτεινόμενες αυξήσεις έφθασαν ή και ξεπέρασαν το 50% καθώς σαν βασικό κριτήριο καθορισμού των τιμών λειτούργησε στους εκτιμητές το ελάχιστο κατασκευαστικό κόστος. Έτσι σε περιοχές με τιμή ζώνης στ επίπεδα των 600-650 ευρώ προτάθηκαν αυξήσεις στο επίπεδο των 850 έως 900 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στο ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζουν ότι αυτού του μεγέθους οι αυξήσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι δεν δικαιολογούνται και από τις συνθήκες στην κτηματαγορά αφού στις περιοχές αυτές δεν καταγράφονται αξιόλογες συναλλαγές και γενικά αυξημένη εμπορική δραστηριότητα.
Χανς Φάιλμπριφ, ο νέος επικεφαλής του Euroworking Group, για την επόμενη ημέρα
«Θα υπάρξει ενισχυμένη εποπτεία από τους δανειστές τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα», λέει ο νέος επικεφαλής του Euroworking Group Χανς Φάιλμπριφ. O Φάιλμπριφ σε συνέντευξή του στα Νέα δήλωσε ότι : «Το πρώτα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα είναι τα πιο καθοριστικά, οπότε θα έχουμε ενισχυμένη εποπτεία από τους δανειστές για να βοηθηθεί η Ελλάδα να παραμείνει στο σωστό δρόμο» και τονίζει ότι μέσω της επιτήρησης «θα αποφευχθούν πισωγυρίσματα σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα νομοθετηθούν το τρέχον διάστημα και θα πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια».
«Αν χορηγηθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους ή υπό όρους ελάφρυνση χρέους είναι λογικό οι δανειστές να επιδιώξουν να παρακολουθούν πώς προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και να σιγουρευτούν ότι υλοποιούνται οι πολιτικές που έχουν ήδη αποφασιστεί. Θα χρειαστεί κάτι μεταξύ μιας κανονικής και ενός πραγματικού προληπτικού προγράμματος» δηλώνει στα ΝΕΑ.
«Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Η κρίση έχει διαρκέσει αρκετά περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες, τα δάνειά της είναι αρκετά υψηλότερα, τα προγράμματα προσαρμογής συνοδεύθηκαν από περισσότερη ένταση, υπήρξαν τα προβλήματα το 2015, οπότε είναι λογικό να έχει χώρα διαφορετική μεταχείριση από τους πιστωτές της» συμπληρώνει.
«Η ενισχυμένη εποπτεία θα εφαρμοστεί στα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα αλλά κάποιου είδους εποπτεία θα υπάρχει μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των δανείων» τονίζει ο Ολλανδός πολιτικός.
Όσον αφορά την προληπτική γραμμή στήριξης σημειώνει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ένα προληπτικό πρόγραμμα. Μπορεί να το ζητήσει. Ο ασφαλέστερος τρόπος εξόδου είναι ένα προληπτικό πρόγραμμα. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι κάποιας μορφής αιρεσιμότητα». Όσον αφορά τα μέτρα διευθέτησης του χρέους τονίζει ότι το πιο σημαντικό αφορά «την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF» και όπως εξηγεί «όταν η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι καλή, τότε η επέκταση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη». Στέλνει επίσης μήνυμα ότι «τα προαπαιτούμενα πρέπει να ολοκληρωθούν στην ώρα τους, στην αντίθετη περίπτωση θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».
Το προφίλ του Έλληνα σήμερα
Τι πιστεύουν οι Έλληνες σήμερα (έρευνα της ΔιαΝΕΟσις): για την Ευρώπη, το μνημόνιο, τον οικονομικό φιλελευθερισμό, το κράτος και άλλα. Δείτε εδώ:
https://www.dianeosis.org/research/tpe-2018/
(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Πρώτο θέμα, Capital.gr, Kathimerini.gr, Euro2day.gr, Το Βήμα, Ta Nea.gr)
Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.
1) Οδηγός «φορολογικής αναμόρφωσης» – Αναμόρφωση εξόδων και εσόδων κατά «κωδικό δηλώσεων» και κατά «λογαριασμό λογιστικής».
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος – Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/28330
2) Η αρχή της εύνοιας υπέρ των μισθωτών
Βασίλειος Παπαβασιλείου, Οικονομολόγος, Μ.Β.Α
https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=209394
3) Άρθρα Εργασίες τέλους Χρήσεως 2017 – Χρονοδιάγραμμα εργασιών.
Φώτης Λώλας Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/28361
4) Λογιστικός και φορολογικός χειρισμός υποκ/τος αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα
5) ΠΟΛ. 1056/2018 Παροχή οδηγιών και υποδειγμάτων για την εφαρμογή της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας αναφορικά με την ανταλλαγή πληροφοριών
https://www.forin.gr/articles/article/23821/pol-1056-2018
6) NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4529ΦΕΚ A 56 – 23.03.2018
Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/104/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με ορισμένους κανόνες που διέπουν τις αγωγές αποζημίωσης βάσει του εθνικού δικαίου για παραβάσεις των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού των κρατών – μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες διατάξεις.
https://www.forin.gr/laws/law/3648/n-4529-2018
7) Επιτροπή Βασιλείας: Χαλαρώνει ελαφρώς τους κανόνες για έκθεση των τραπεζών σε συναλλαγές μετοχών και παραγώγων
8) Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Ενημερωτικά Δελτία
http://www.hcmc.gr/el_GR/web/portal/elib/deltia